Door robot verhoorde getuige betrouwbaarder

KIJK-redactie

11 februari 2013 09:00

Als een robot de vragen stelt, is de kans klein dat ooggetuigen zich verkeerde details herinneren, zo blijkt uit onderzoek.

De informatie van ooggetuigen kan voor de politie essentieel zijn om een misdaad op te lossen. Maar het interviewen van de getuigen is een gevoelige klus. Zo kan de verhoorder door bepaalde woorden te gebruiken de getuige beïnvloeden. De onderzoekers van de Missisippi State University hebben daar echter iets op bedacht: een ondervraagrobot.

Om te onderzoeken of een robot ook getuigen kan sturen met bepaalde woorden, lieten de onderzoekers eerst honderd personen een slideshow zien. Hierin was te zien hoe een man geld en een rekenmachine uit een lade steelt, terwijl hij doet alsof hij een auto aan het repareren is. De proefpersonen, nu getuigen van een misdaad, werden daarna in vier groepen gesplitst. Afhankelijk van de groep vroeg een persoon of een robot naar wat de getuigen hadden gezien.

Verkeerde informatie

Bij twee groepen probeerde de interviewer, robot of mens, de getuige te beïnvloeden. Zo noemden ze objecten die eigenlijk niet in de slideshow aanwezig waren en vroegen hier later naar. Wat bleek? De getuigen die door een mens werden geïnterviewd, herinnerden zich ineens voorwerpen die er nooit waren geweest. Maar de proefpersonen die van de robot verkeerde informatie kregen toegespeeld, hadden nergens last van.

Waarom mensen niet beïnvloed worden door robots, is nog niet zeker. Maar de onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met het feit dat we nog niet gewend zijn om met robots te werken.

De resultaten van het onderzoek worden volgende maand gepresenteerd tijdens een conferentie over mens-robot-interactie in Tokio.

Bron: New Scientist

Beeld: Sandstein/CC BY 3.0