Een slimme 3D-geprinte uitvinding ‘proeft’ wanneer je voedsel is bedorven.
Heb je een vermoeden dat de melk zuur is? Dan kun je natuurlijk altijd even ruiken. Maar de lucht die je tegemoet komt als je voorgevoel klopt, is niet bepaald fris. En als het aan onderzoekers van de Universiteit van Californië ligt, hoeft je neus dit rotklusje niet meer te klaren. Ze hebben namelijk een dop uit de 3D-printer laten rollen die het ietwat smerige karweitje op kan knappen.
Om de dop te ontwikkelen, combineerde het team allereerst polymeren met was. Dit laatste bestandsdeel werd na een poosje verwijderd, waardoor er holle buizen achterbleven. De onderzoekers goten er vervolgens vloeibaar zilver in en voegden er elektronica, waaronder een condensator en een spoel, aan toe. Het geheel plaatsten ze in een plastic melkdopje.
Wanneer melk aan het bederven is, neemt het aantal bacteriën in de vloeistof toe en verandert het elektrische signaaltje in het melkpak. Wanneer je het pak vervolgens schudt, komt de drank in de slimme dop terecht. Het 3D-geprinte circuit merkt de elektrische verandering op en met een radiofrequentie-meter kan dit zichtbaar worden gemaakt, zodat je neus er niet meer aan te pas hoeft te komen.
Bronnen: Microsystems and Nanoengineering, University of California – Berkeley via EurekAlert!
Beeld: Sung-Yueh Wu