Drijvende wolkenkrabber moet oceaanafval opruimen

André Kesseler

15 maart 2011 16:00

Op verschillende plekken in de oceanen verzamelen zich grote hoeveelheden plastic en ander afval. Een soort onderzeese wolkenkrabber kan iets aan dat probleem doen.

De drijvende vuilnisbelt in de Grote Oceaan wordt ook wel de plastic soep of de Great Pacific Garbage Patch genoemd. Het afval verzamelt zich op deze plek door een grote ringvormige zeestroming, de North Pacific Gyre, die het afval naar zich toetrekt. De vuilinisbelt zou naar schatting 34 keer zo groot zijn als Nederland.

De Serviërs Milorad Vidojević, Jelena Pucarević en Milica Pihler wilden daar iets mee doen en bedachten de Lady Landfill Skyscraper. Ze stuurden het idee naar het Amerikaanse architectuurblad eVolo Magazine dat jaarlijks de Skyscraper Competition organiseert en daarmee nieuwe ideeën en technieken wil stimuleren.

Lady Landfill Skyscraper is een drijvende wolkenkrabber. Alleen het topje, waar bijvoorbeeld kantoren of huizen kunnen komen, is zichtbaar; de rest blijft onder het wateroppervlak. Het eiland vangt het afval op en zet dat met een centrale in de onderste compartimenten om in energie. En die kan dan weer worden gebruikt voor de verwarming of het omzetten van het zoute zeewater in drinkwater. Wat er overblijft, kan volgens de bedenkers worden omgezet in “glasachtige materialen die voor de bouw kunnen worden gebruikt.”

Aardig idee. Tikkie wild. En de vraag blijft wie er op de oceaan te midden van een berg afval wil wonen en werken. De Servische inzending won dan ook niet, maar kreeg van de jury wel een eervolle vermelding.

Bronnen: Wired

Beeld: Milorad Vidojevic, Jelena Pucarevic, Milica Pihler