Dubai geeft groen licht voor ’s werelds grootste zonnepark

Laurien Onderwater

19 september 2017 10:59

zonnepark

De Verenigde Arabische Emiraten gaan het zonnepark in Dubai flink uitbreiden. In 2030 moet het park 5000 megawatt gaan opleveren.

Zonneparken zijn hot. Zo bouwt China ze graag in de vorm van een panda en heeft Marokko de titel ‘grootste zonnepark ter wereld’ op zijn naam staan. Maar niet voor heel lang meer, want Dubai heeft ambitieuze plannen.

Flinke uitbreiding

De stad heeft nu al een enorm zonnepark, vernoemd naar de vicepresident en premier van de Verenigde Arabische Emiraten, Mohammed bin Rashid Al Maktoum dat een oppervlakte heeft van 77 vierkante kilometer. De opbouw van het park is in fases verdeeld. Zo is de eerste fase gestart in 2013 en heeft het park inmiddels al 2,3 miljoen zonnepanelen staan met een capaciteit van 200 megawatt. Aan het einde van fase drie moet het park 800 megawatt gaan opleveren.

Grootste ter wereld

Dit wil Dubai met nog eens 700 megawatt uitbreiden. En de bedoeling is zelfs dat in 2030 het park 214 vierkante kilometer beslaat en een capaciteit heeft van 5000 megawatt. De nieuwe zonnecentrale wordt er eentje waarbij spiegels de zonnestralen op een 260 meter hoge, centrale zonnetoren richten. Daar wordt stoom geproduceerd waarmee een turbine wordt aangedreven die de elektriciteit produceert.

De volgende fase (de vierde) gaat in 2020 van start en als ook die zonnecentrale eenmaal staat, wordt het zonnepark het grootste concentrated solar power (CSP) project ter wereld. Een groot voordeel van zo’n CSP-centrale is overigens dat het systeem een deel van de energie kan opslaan in de vorm van warmte, zodat er bijvoorbeeld ook ’s nachts energie opgewekt en geleverd kan worden.

Lage kosten

Het zonnepark wordt gebouwd en beheerd door het bedrijf dat de stroom tegen het laagste tarief kan leveren. Door die zogenoemde levelized costs of electricity (LCEO), de kosten van het energieproject en de hoeveel energie het oplevert, kost een kilowattuur omgerekend 6,1 eurocent. Volgens de CEO van Dubais elektriciteit- en waterautoriteit is dat op dit moment de laagste LCEO in de wereld.

Dat betekent dat het zonneproject van Dubai heel wat records op zijn naam heeft: laagste LCEO in de wereld, hoogste zonnetoren in de wereld én over enkele jaren ’s werelds grootste zonnepark. Ambitieus hoor.

Bronnen: Masdar, DEWA, New Atlas

Beeld: AETOS Wire

Lees ook:

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!