E-neus spoort ziekenhuisbacterie op

KIJK-redactie

02 september 2014 13:00

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: diarree na het slikken van antibiotica. Dit wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium difficil. Wetenschappers hebben nu een elektronische neus ontworpen die de ziekteverwekker vroegtijdig kan opsporen.

Sommige (dodelijke) bacteriën geven een specifieke geur af aan de ontlasting van hun gastheer. Zo ook Clostridium difficil – een darmbacterie die soms ernstige problemen kan veroorzaken wanneer het in grote getalen in je lichaam aanwezig is. Door de geur van deze ziekteverwekker op te sporen, kan er snel een medicijn tegen worden gegeven. Omdat wij zelf niet genoeg reukvermogen hebben (en ook niet graag aan poep ruiken) om deze bacterie te ontdekken, hebben onderzoekers van de Universiteit van Leicester hier een ‘elektronische neus’ voor ontworpen.

E-neus

Clostridium difficil is één van de meest voorkomende ziekenhuisbacteriën. “Na het gebruik van antibiotica kun je last krijgen van diarree”, vertelt onderzoeker Martha Clokie. “Dit wordt veroorzaakt door Clostridium difficil. Wanneer de bacterie niet vroegtijdig wordt bestreden, kunnen er doden vallen.” Het is dus noodzakelijk dat de diagnose snel wordt gesteld. De elektronische neus moet hierbij uitkomst bieden.

De onderzoekers hebben allereerst de identieke geur van de darmbacterie weten te identificeren. Dit programmeerden zij in de elektronische neus. Het apparaat is nu in staat om de geur op te sporen, maar verder onderzoek is nodig voordat de neus in de praktijk kan worden gebruikt.

Cliff de hond

Voordat de elektronische neus in beeld kwam om Clostridium difficil op te sporen, trainden medewerkers van het VU medisch centrum in Amsterdam hond Cliff om het vuile (reuk)werk op te knappen. Hij kon binnen tien minuten ruiken of ziekenhuispatiënten de bacterie in hun lichaam hadden. Wie weet mag Cliff met de komst van deze uitvinding al met pensioen.

Bronnen: Metabolomics, Wired

Tekst: Naomi Jansen


Meer Nieuws