Een biertje versterkt je botten

KIJK-redactie

09 februari 2010 15:13

Bier voorkomt het krijgen van broze botten. Maar welke soort gerstenat kun je daar het beste voor drinken?

Melk is goed voor elk… en bier ook, tenminste, voor je botten. Wetenschappers hebben de samenstelling van bier onderzocht en ontdekten dat bier vol met silicium zit, als onderdeel van de verbinding kiezelzuur. Deze stof is essentieel voor het bindweefsel in het lichaam, dat onder andere het bot versterkt.

De wetenschappers Charles Bamforth en Troy Casey (beide verbonden aan de universiteitsafdeling Food Science and Technology van de Universiteit van Californië te Davis) onderzochten honderd soorten bier om te zien hoeveel silicium er in zat. De gemiddelde hoeveelheid was 31 milligram per liter bier, maar varieerde van 6,4 tot 56,5 milligram per liter.

Lichtgekleurde biertjes, zoals pils, bevatten meer silicium dan donkere bieren, zoals bockbier. De onderzoekers weten nog niet waarom dat zo is. Wel weten ze dat silicium voornamelijk in hop en gerstemout zit, twee bestandsdelen van bier.

Hoewel de onderzoekers niet adviseren om met behulp van bier je siliciumgehalte te verhogen (in brandnetels zit het goedje trouwens ook), betekent het onderzoek wel dat het alcoholische drankje voordelen voor je gezondheid heeft. Eerder onderzoek suggereerde dat ook al: vrouwen zouden door het drinken van bier een betere botmassa hebben dan degenen die dat niet doen en bier zou ook beschermen tegen de ziekte osteoporose.

Bronnen: New Scientist, PhysOrg