Eerste A.I.-medicijn klaar voor proef in mensen

Annelies Bes

04 februari 2020 11:29

medicatie medicijnen kunstmatige intelligentie AI

Voor de eerste keer ooit mag een medicijn dat is ontwikkeld door kunstmatige intelligentie getest worden in mensen.

Kunstmatige intelligentie (A.I.) is niet meer weg te denken uit onze wereld: overal helpen algoritmes voorspellingen te doen en beslissingen te nemen. Van het vertalen van zinnetjes uit een vreemde taal tot de technologie in zelfrijdende auto’s.

Ook op medisch gebied wint A.I. steeds meer terrein. Recent werd een programma ontwikkeld om de verspreiding van het Wuhan-virus automatisch in kaart te brengen. Ook wordt A.I. ingezet om artsen te helpen bij het maken de juiste diagnose en het kiezen van de beste behandeling. Daarnaast zou het een belangrijke rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Zo maakte het Britse bedrijf Exscientia onlangs bekend dat het voor het eerst een medicijn heeft ontwikkeld met A.I. En dat kan nu worden getest in mensen.

Lees ook:

Kandidaat molecuul

Het medicijn, dat officieel DSP-1181 heet, is ontwikkeld in samenwerking met Japans farmaceutisch bedrijf Sumitomo Dainippon Pharma. Het geneesmiddel is gemaakt als behandeling tegen Obsessieve-Compulsieve Dwangstoornis (OCD), een psychische stoornis waarbij iemand last heeft van dwanghandelingen en -gedachten.

Voor het opsporen van DSP-1181 heeft Exscientia een algoritme ontwikkeld dat zoekt naar kandidaat-moleculen, door enorme databases te screenen en moleculen te vergelijken op verschillende factoren, waaronder hun affiniteit voor een bepaald aangrijpingspunt (zoals een receptor) of de toxiciteit (bijeffecten). Je kunt je voorstellen dat dit eindeloos veel opties oplevert, wat handmatig opsporen een tijdrovende klus maakt.

“Er moeten miljoenen beslissingen gemaakt worden om de juiste moleculen te vinden, het is dus een gigantische besluit om heel precies een medicijn te maken,” liet professor Andrew Hopkins, directeur van Exscientia, weten aan de BBC.

Klinische trials

Het nieuwe medicijn is inmiddels goedgekeurd voor een eerste klinische test in gezonde mensen – die in Japan zal plaatsvinden. Bijzonder is dat er slechts twaalf maanden zat tussen het opsporen van het molecuul en de goedkeuring van de eerste proef in mensen, terwijl dit normaal gesproken ruim vier jaar duurt. Tijdens de eerste trial wordt nog niet gekeken naar de effectiviteit van het medicijn, maar slechts hoe veilig het middel is in gebruik (zoals de maximale dosis zonder ernstige bijwerkingen) en hoe het lichaam ermee omgaat (bijvoorbeeld: hoe het wordt afgebroken).

Dat een nieuw medicijn gevonden wordt, betekent niet dat deze ook echt werkt. Ongeveer de helft van de medicatie die de eerste klinische studies bereikt, komt hier niet doorheen. Vervolgens vallen nog veel meer medicijnen af in de daaropvolgende studies, als er wordt getest op de effectiviteit van het middel.

Kunstmatige intelligentie zou het ontwikkelen van nieuwe medicatie enorm kunnen versnellen. Toch zijn veel mensen sceptisch over de betrouwbaarheid en effectiviteit van A.I. in de gezondheidszorg. Moeten algoritmes wel bepalen welke behandelingen we krijgen voorgeschoteld? Of A.I.-medicatie net zo gewoon wordt als het gebruik van vertaalapps, blijft dus de vraag.

Bronnen: BBC, Engadget

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws