‘Eerste eukaryoot zonder mitochondriën ontdekt’

Naomi Vreeburg

18 mei 2016 09:00

Kunnen de biologieboeken bij het oud vuil? Onderzoekers hebben een eukaryoot gevonden die niet beschikt over mitochondriën.

Even de biologieles oprakelen. Organismen waarvan de cellen minstens één kern bevatten, noemen we eukaryoten. Wij mensen zijn er een voorbeeld van. Eukaryoten kunnen niet overleven zonder mitochondriën – de centrales die onze cellen voorzien van energie. Maar dit laatste lijkt niet te kloppen, zo suggereert de ontdekking van een eukaryoot die leeft zonder deze kleine batterijen.

Eukaryoot zonder mitochondriën

De microbe waarom het gaat, uit het geslacht Monocercomonoides, staat bekend als een darmparasiet van chinchilla’s. Uit deze diertjes hebben de onderzoekers de eukaryoot dan ook geïsoleerd. Vervolgens hebben ze het genoom van het micro-organisme onderzocht en zijn tot de conclusie gekomen dat elk bewijs voor mitochondriën ontbreekt.

“Het is eigenlijk wel grappig dat de wetenschappers in het onderzoek zeggen geen mitochondriën te hebben gevonden, aangezien ze hier niet direct naar hebben gezocht”, vertelt moleculair bioloog Ida van der Klei (Universiteit van Groningen). De onderzoekers hebben namelijk gekeken of er eiwitten aanwezig zijn die het bestaan van mitochondriën bewijzen. “En het systeem om mitochondriën te maken en te laten functioneren blijkt te ontbreken.”

Alternatieve manier

Sommige wetenschappers die niet aan het onderzoek hebben meegewerkt, zijn bang dat de microbiologen niet goed genoeg hebben gekeken. Maar Van der Klei deelt deze mening niet. “Het onderzoek is goed aangepakt”, vindt de moleculair bioloog.

Ook is Van der Klei gecharmeerd van de alternatieve manier van energie verkrijgen, die door de microbiologen is geopperd. De onderzoekers denken dat de darmparasiet genen ‘leent’ van bacteriën in zijn nabije omgeving om het gebrek aan mitochondriën op te lossen. Maar meer onderzoek is nodig om de mysterieuze microbe helemaal te begrijpen.

Bronnen: Current Biology, IFL Science