Eerste gezichtstumor bij dinosaurus ontdekt

KIJK-redactie

07 juli 2016 09:00

dinosaurus

Voor het eerst hebben wetenschappers in het fossiel van een dinosaurus een gezichtstumor waargenomen.  

We lijken meer gemeen te hebben met dinosaurussen dan we voorheen dachten. Eerder werd de goedaardige gezichtstumor ameloblastoom al gevonden bij mensen, moderne reptielen en zoogdieren, maar nu blijkt dat ook dinosaurussen het gezwel konden krijgen.

Unicum

Het is de eerste keer dat wetenschappers een gezichtstumor bij dinosaurussen vinden. Zij ontdekten deze in twee stukken kaak van de Telmatosaurus transsylvanicus, een dino met een eend-achtige bek. Bij de opgraving in Roemenië – ruim een decennium geleden – was het al duidelijk dat de kaak was vervormd, maar de oorzaak daarvan bleef tot nu toe onduidelijk.

Volgens paleontoloog John de Vos is de vondst van het gezwel bij de dinosaurus, die ongeveer 69 miljoen jaar geleden leefde, erg bijzonder. “De kans dat een dino fossiliseert is klein, dus dat maakt de kans op het vinden van een gefossiliseerde met een tumor al helemaal gering”, laat hij weten aan KIJK.

De wetenschapper, die een grote interesse heeft in uitgestorven diersoorten, is echter niet helemaal verrast over de ontdekking. “Ziektes die vandaag de dag aan het licht komen, zijn er ook in het verleden geweest. Je kunt ze dus zomaar in gefossiliseerd bot tegenkomen.”

Vroege dood

Met behulp van gecomputeriseerde tomografie werd er ameloblastoom in het bot gevonden. Deze goedaardige tumor beïnvloedt de vorm van de kaak en komt ook bij de mens voor. Mensen krijgen doorgaans geen pijn van een ontwikkelende ameloblastoom, dus waarschijnlijk heeft het gezwel ook niet voor pijn gezorgd bij het dier.

Bronnen: Nature, Livescience, Phys.org


Meer Nieuws