Nog betere satellietbeelden voor nog betere weersverwachtingen. Daar zaten ze bij de National Oceanic and Atmospheric Administration wel op te wachten.
De eerste, haarscherpe satellietbeelden van een nieuwe weersatelliet van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) zijn binnen. De beelden komen van de nieuwe GOES-16 weersatelliet. Deze werd op 19 november gelanceerd en hangt nu in een geostationaire positie op bijna 36.000 kilometer boven het westelijk halfrond.
Hoge resolutie satellietbeelden
Aan boord van de satelliet is een camera, de Advanced Baseline Imager, die heel gedetailleerde foto’s van onze planeet maakt in zestien verschillende lichtspectra. Als je deze kanalen combineert ontstaan beelden van de aarde in de kleuren zoals de mens ze zou zien. Maar voor weerkundigen zijn ook de individuele infrarood- en bijna infrarood-kanalen van belang. De resolutie van deze foto’s is vier keer hoger dan de beelden van de oudere GOES-satellieten. Meteorologen kunnen daarom nu veel preciezer lokaliseren waar zwaar weer aan het ontstaan is.
Dat is belangrijk. Want met een gedetailleerder beeld kan NOAA betere en accuratere voorspellingen doen. En op een eerder tijdstip, gerichtere waarschuwingen afgeven. Stephen Volz, directeur van NOAA’s Satellite and Information Service, zegt dan ook: “Deze fantastisch rijke beelden geven ons een eerste indruk van de impact die GOES-16 gaat hebben op het maken van levensreddende voorspellingen. De beelden komen van de meest geavanceerde techniek die ooit de ruimte in geschoten is om extreem weer op aarde te voorspellen.”
GOES-West of East
De huidige locatie van GOES-16 is echter niet permanent. In mei volgt de beslissing of de satelliet een westelijke of oostelijke positie krijgt. In november zal GOES-16 daar operationeel zijn. Op de andere positie zal GOES-17 komen. Die wordt op dit moment nog getest door Lockheed Martin in de vestiging in Littleton, Colorado. Na die satelliet volgen er nog twee uit de GOES-serie.
Meer satellietbeelden van GOES-16 vind je hier.
Bron: NOAA