Een dun en flexibel laagje siliconen moet werken als nanogenerator om sneeuwval om te zetten in elektriciteit.
Plekken waar veel sneeuw naar beneden dwarrelt, zijn niet ideaal voor het oogsten van zonne-energie. Zonnepanelen kunnen nu eenmaal weinig werk verrichten als ze onder een dik pak sneeuw liggen. Technici van de University of California, Los Angeles (UCLA) denken na over een oplossing en komen nu op de proppen met een manier om elektriciteit uit het witte goedje zelf te genereren.
Lees ook:
Geladen sneeuw
Veel energie oogst de nanogenerator overigens niet. Het kan een vermogen van 0,2 mW/m2 genereren. De onderzoekers zien hun uitvinding dan ook niet als een equivalent van de zonnepanelen. Ze denken dat de nanogenerator kan dienen als een zelfopladende sensor om bijvoorbeeld sneeuwval en windrichting te monitoren. Ook zou het onder een snowboard of onder de ski’s kunnen worden bevestigd om de bewegingen die een wintersporter maakt, bij te houden.
Maar hoe werkt de nanogenerator? Sneeuw is positief geladen bij bepaalde temperaturen, zo laten de onderzoekers weten in het vakblad Nano Energy. Wanneer het in contact komt met een negatief geladen oppervlak kan er elektriciteit worden gegenereerd. De nanogenerator bestaat dan ook uit een negatief geladen laagje, dat onder meer siliconen bevat.
3D-printer
De onderzoekers hebben de uitvinding de naam Snow-TENG (triboelectric nanogenerator) gegeven. Een voordeel is dat de Snow-TENG dun en flexibel is, waardoor het ding makkelijk op andere oppervlakken kan worden geplaatst.
De nanogenerator is uit de 3D-printer komen rollen en de Amerikanen geven aan dat het laagje ook in één keer op een oppervlak zou kunnen worden geprint. Zoals op een snowboard. Gelukkig is het wintersportseizoen nu wel ten einde en hebben de onderzoekers nog even om hun uitvinding te perfectioneren.
Bronnen: Nano Energy, New Atlas
Beeld: CC0 Public Domai
Heb jij de KIJK Hoogvliegers al? Deze special staat boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.