Waterstofschip vaart vandaag Amsterdam binnen

Laurien Onderwater

05 april 2019 08:55

Energy Observer

De Energy Observer – een catamaran die door waterstof, zonne- en windenergie wordt aangedreven – arriveert vandaag in onze hoofdstad.

Als iets vervuilend is, dan is het wel de scheepvaart. Veel schepen verstoken nog steeds buitengewoon smerige olie en dat is slecht voor het milieu. Daarom wordt er al een aantal jaar naarstig gezocht naar schonere alternatieven. LNG, een vloeibaar aardgas, is een kanshebber, maar nóg schoner is natuurlijk waterstof. Een schip dat op waterstof vaart, stoot geen fijnstof en broeikasgassen uit. En laat de Energy Observer nou net gebruikmaken van deze energiebron. Het Franse schip vaart vandaag Amsterdam binnen.

Lees ook:

Energy Observer

De Energy Observer, een 30 meter lange en 13 meter brede catamaran, heeft zijn brandstof altijd bij zich; het zeewater waar het doorheen vaart. Maar in eerste instantie wordt het schip aangedreven door elektromotoren die door zonne- en windenergie worden opgeladen. Staat er een keer geen wind of schijnt de zon niet, dan kan het vaartuig waterstof als brandstof benutten.

Dit kan de Energy Observer dankzij een elektrolyser die aan boord is van het schip. Deze zet water om in waterstof en zuurstof volgens de volgende chemische formule:

Schoon schip maken

Het waterstofschip is in 1983 al geconstrueerd in Canada, maar is een paar jaar geleden volledig omgebouwd. Sinds 2017 vaart de Energy Observer de wereld rond, een reis die uiteindelijk zes jaar moet duren. Met deze wereldreis willen initiatiefnemers Victorien Erussard (zeilkampioen) en Jérôme Delafosse (documentairemaker) de wereld inspireren om schoner te varen.

Onze hoofdstad is de 35ste stop van de boot, vorige maand was hij nog in Antwerpen. In Amsterdam wordt er onderhoudswerk verricht aan het vaartuig en krijgt het er twee masten bij waaraan zeilen van 32 vierkante meter zijn bevestigd. Na Amsterdam vaart de boot door naar Scandinavië, Rusland en Groot-Brittannië. Daarna steekt hij over naar Zuid- en Noord-Amerika, Australië, het Verre Oosten, Zuid-Azië en het Midden-Oosten.

Zelf de Energy Observer zien? Het schone schip kun je tot zondag 14 april bezichtigen bij de NDSM-werf.

Bronnen: ANP, Energy Observer, Duurzaam Bedrijfsleven

Beeld: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Heb jij de KIJK Hoogvliegers al? Deze special staat boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.