Northrop Grumman en de Amerikaanse marine testen een nieuw type uav. Eentje met een grotere spanwijdte dan een Boeing 757.
Van vleugeltip tot vleugeltip meet de MQ-4C Triton maar liefst 39,6 meter. En daarmee kan hij nog veel langer dan zijn voorganger Global Hawk in de lucht blijven.
Bovendien heeft de Triton een actieradius van 3700 kilometer en kan hij veel krachtigere sensors meenemen, waarmee hij een gebied met een blikveld van 360 graden continu in beeld kan brengen. Tot nu toe zijn er testvluchten van bijna 9,5 uur gemaakt, maar de MQ-4C zou missies van 24 uur kunnen vliegen.
De Triton is veel autonomer dan bestaande unmanned aircraft systems. Hij kan bijvoorbeeld automatisch correcties doorvoeren als hij door harde wind van zijn koers is geraakt. Ook is hij in staat om geheel zelfstandig schepen te herkennen.
De Amerikaanse marine bestelde in 2008 maar liefst 68 Tritons voor het lieve sommetje van 1,6 miljard dollar (1,2 miljard euro). Maar de ontwikkeling van het toestel heeft vertraging opgelopen, waardoor de eerste niet zoals gepland in december 2015 wordt geleverd, maar pas ergens in 2017.
Dat soort vertragingen zijn in de militaire vliegtuigbouwerij tegenwoordig schering en inslag. Waar dat precies door komt, kun je lezen in KIJK 3/2014.
Bronnen: Northrop Grumman (PDF), Wired
Beeld: Northrop Grumman