Wapenfabrikant MBDA wil Amerikaanse concurrenten van de troon stoten met een “raket die nooit mist”.
De Amerikanen maken zich al een tijdje zorgen over de raketten die door onbemande toestellen als de Predator en de Global Hawk worden afgeschoten. Op de grond kunnen die namelijk nogal wat nevenschade veroorzaken. Nu is de Europese wapenfabrikant MBDA druk aan het lobbyen om de Amerikanen over te laten stappen op de Brimstone 2, een raket die volgens hen bijna niet kan missen.
Dat zouden wij ook zeggen als we een Europese rakettenbouwer waren die graag spullen aan de Amerikanen wil leveren. Maar de rakettenfabrikant (eigendom van BAE Systems (37.5%), EADS (37.5%) en Finmeccanica (25%), heeft een punt. Eerdere versies van de raket werden al 300 keer boven Afghanistan en Libië afgeschoten en schakelden daarbij in 98 procent van de gevallen het doel uit.
De Amerikanen rusten hun onbemande toestellen nu nog uit met Hellfire-raketten. Maar die hebben als nadeel dat ze in de buurt van hun doel exploderen en dan een vrij grote wolk van scherven produceren waarmee het wordt uitgeschakeld. De Brimstone 2 gebruikt in plaats daarvan een zogenoemde shape charge, een lading waarbij de kracht van de explosie een bepaalde kant op wordt gericht. En dat levert veel minder brokstukken op waardoor de kans dat iemand op de grond daardoor geraakt wordt veel kleiner is.
Bovendien is de Brimstone 2, die tussen de 160.000 en 170.000 dollar kost, door een slim lasersysteem en een betere radar een stuk nauwkeuriger dan de Hellfire. Daar moeten er vaak verschillende tegelijkertijd worden afgevuurd om er zeker van te zijn dat het doel wordt geraakt. De Brimstone is dus wat dat betreft een stuk effectiever en vooral goedkoper.
En nu is het bedrijf dus via een Amerikaanse dochteronderneming druk in gesprek met allerlei Amerikaanse overheidscommissies om de Brimstone 2 aan de man te brengen. Daarbij word MBDA geholpen door het Britse ministerie van Defensie die betaalde voor een serie tests in Californië waardoor de Amerikanen over de streep getrokken moeten worden. De Brimstone-raketten werden afgevuurd door Britse Typhoons die onder meer een voertuig bestookten dat met dik 100 km/u door de woestijn reed.
Overigens zet het Europese bedrijf niet alleen in op uav’s. Wat MBDA betreft kopen de Amerikanen er nog veel meer om ze ook onder F-18s van de US Navy, Fire Scout-uav’s, F-16s van de Amerikaanse luchtmacht, de toekomstige F-35s, en de Apache-helikopters van de landmacht te hangen.
Ze gaan zelfs een poging doen om hun producten aan boord te krijgen van de nieuwe Littoral Combat Ships (LCS, zie KIJK 8/2013: Zumwalt: Het superschip dat niemand wil) die daarmee bijvoorbeeld in de Perzische golf snelle bootjes vol met terroristen uit kunnen schakelen.
Bronnen: Breaking Defense / MBDA
Beeld: MBDA