Filmpje laat 8000 jaar landgebruik zien

Marysa van den Berg

15 april 2011 16:00

Een onderzoeksteam heeft het globale menselijke landgebruik van de afgelopen 8000 jaar in beeld gebracht. Het resulterende filmpje toont de enorme groei van de wereldbevolking aan de hand van de uitbreiding van landbouwgronden.

Het filmpje, gemaakt door wetenschappers van het ARVE, laat zien dat de eerste intensieve landbouwgronden ontstonden in het oude Mesopotamië, het gebied dat nu vooral Irak en delen van Syrië, Turkije en Iran beslaat. Al snel volgden China (vooral langs rivieren als de Yangtze), India (rond de rivier de Ganges) en Europa (vooral Nederland en België waren er vroeg bij). Ook in Zuid-Amerika langs het Andesgebergte en in Midden-Afrika begon het landgebruik gestaag te groeien.

Rond de klassieke periode was het landbouwgebruik al zeer intensief in Europa; soms was tot wel 60 procent van het land in gebruik. Maar het filmpje laat ook duidelijk zien dat ons werelddeel in die tijd te maken had met ups en downs. Zo zorgden oorlogen en hongersnoden ervoor dat landbouwgrond verdween, terwijl een bloeiende economie en nieuwe steden leidden tot uitbreiding van het gebruikte gebied.

Ook in de rest van de wereld zijn die schommelingen zichtbaar. Kijk hierbij vooral naar Zuid-Amerika. Na het eerste contact met Europeanen rond 1500 stierf een groot gedeelte van de inheemse bevolking aan ziektes. In de vele eeuwen die volgden, overwoekerde de natuurlijke vegetatie langzaamaan de landbouwgronden. Maar voor alle continenten geldt dat de 21e eeuw weer een enorm sterke groei aan landgebruik laat zien, wat ook perfect weergeeft hoe explosief de wereldbevolking is toegenomen.

Check hier het filmpje:

Bronnen: Wired