Filmpje: reuzenhaai voor de Schotse kust

Karlijn Klei

09 augustus 2019 15:59

reuzenhaai

Klein autonoom onderzeeërtje REMUS spotte een reuzenhaai voor de westkust van Schotland. Bekijk het filmpje!

Met zijn gigantische bek en meterslange lijf is de reuzenhaai (Cetorhinus maximus) een indrukwekkende verschijning. Hoewel de haast prehistorisch uitziende vis een behoorlijk leefgebied heeft, zien we hem niet héél vaak. Leuk dus dat de REMUS SharkCam er tijdens zijn tocht door de wateren langs de westkust van Schotland, een op beeld heeft vastgelegd.

Lees ook:

Vriendelijke reus

De reuzenhaai, die gemiddeld 6 tot 8 meter lang wordt, is de op een na grootste vis ter wereld. Alleen voor de walvishaai, die soms de 15 meter aantikt, doet hij onder. De reuzenhaai mag er trouwens intimiderend uitzien, hij eet alleen maar plankton. Dat zeeft hij tijdens het zwemmen met zijn grote open bek uit het water.

reuzenhaai

We mogen de het Woods Hole Oceanografisch Instituut (WHOI) bedanken voor het mooie filmpje. Het was namelijk hun REMUS SharkCam dat de beelden schoot. Dit autonome onderzeeërtje is speciaal ontworpen om het gedrag van (witte) haaien te monitoren. REMUS volgt de haai, getagd met een ontvanger, wanneer die weer in de diepte van de wateren verdwijnt.

De robot schiet niet alleen mooie HD-beelden waarop het gedrag van de reuzenhaai te zien is, het doet ook allerlei metingen aan het water zoals temperatuur, zoutgehalte, enzovoorts. En dat is fijn, want hoewel de reuzenhaai wereldwijd voorkomt, weten we eigenlijk bar weinig van de bedreigde vis.

Bronnen: Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), IFLScience

Beeld: Woods Hole Oceanographic Institution

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK