Zeldzame zwarte neushoorn geboren

Karlijn Klei

27 december 2019 13:00

zwarte neushoorn

De geboorte van het zeldzame neushoorntje zal de feestdagen voor de dierverzorgers van de Potter Park Zoo nóg mooier gemaakt hebben.

Geen kribbe, wijzen uit het oosten, of geschenken van goud, wierook en mirre. Toch trekt het bijzondere beestje dat afgelopen 24 december in een dierentuin in het Amerikaanse Michigan werd geboren, veel bekijks. Zo vaak komt de geboorte van een zwarte neushoorn namelijk niet voor.

Lees ook:

Zeldzame kolos

“Het is een mannetje!”, zo klonk het op de vroege, maar vrolijke ochtend van de 24e vanuit de Potter Park Zoo. Om 05:40 lokale tijd (11:40 Nederlandse tijd) wierp de 12-jarige zwarte neushoorn (Diceros bicornis) Doppsee een kalfje. Volgens de verzorgers maken moeder en zoon het goed.

Het is de eerste keer dat er in het 100-jarig bestaan van de dierentuin een zwarte neushoorn geboren wordt. Het piepjonge dier heeft dan ook nu al – hoewel het nog niet eens een naam heeft – een schare aan trouwe fans verzameld. Die moeten het voorlopig overigens doen met foto’s en filmpjes, want het paar zal op zijn vroegst pas in de lente in de dierentuin te zien zijn.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Bedreigd

De zwarte neushoorn, die net als de witte neushoorn van nature op de savannen van Oost- en Midden-Afrika voorkomt, is door verlies van leefgebied en illegale jacht ernstig bedreigd. Volgens het WWF (World Wildlife Fund) leven er momenteel zo’n 5.000 van de kolossen in het wild. Dat is een behoorlijke verbetering ten opzichte van 20 jaar geleden. Met minder dan 2.500 van de dieren, stond de soort toen op het randje van uitsterven.

De dalende hoeveelheden van dergelijke dieren, maken fokprogramma’s zoals die in Potter Park Zoo, van groot belang voor het voortbestaan van bedreigde soorten, aldus de dierentuin.

Twee jaar geleden werd ook in Nederland, in Diergaarde Blijdorp, een zwarte neushoorn geboren: een vrouwtje dat de verzorgers Mara doopten. Het was pas de tweede keer dat de zeldzame diersoort zich in Nederland voortplantte. Daarvoor was de laatste keer dat het bijzondere fenomeen plaatsvond, in 1960, ook in Blijdorp.

Bronnen: Potter Park Zoo, The Washington Post

Beeld: Potter Park Zoo