‘Dit flexibele e-papier laat meer kleuren zien’

KIJK-redactie

18 oktober 2016 09:00

e-papier

Displays die het omgevingslicht reflecteren zijn niet nieuw. Maar deze schermen kunnen geen heldere kleuren weergeven. Toch lijkt daar nu verandering in te komen.

Onze e-readers zijn er mee uitgerust: e-papier, ofwel reflectieve displays. Deze maken gebruik van het omgevingslicht om tekst zichtbaar te maken, waardoor ze ideaal zijn voor het gebruik in de zon. Het nadeel is echter dat de schermen weinig contrast en kleur tonen. Daar besloten twee wetenschappers verandering in te brengen. Samen ontwikkelden ze een nieuw reflectief display dat dit wel kan.

Goud

Het e-papier werkt met behulp RGB pixels. Deze kunnen ieder afzonderlijk aan en uit worden geschakeld en zo veel verschillende kleuren tonen. Daarnaast hebben de onderzoekers een vlies van aluminium en zilver als achtergrond gebruikt. Daar zit vervolgens nog een gouden vlies overheen, dat al het licht moet kunnen absorberen zodat het display niet als een spiegel werkt.

Door het gebruik van het goud en zilver is het momenteel nog erg prijzig om het display te maken. Het display zelf bevat niet zo veel goud maar omdat er tijdens de productie veel van verloren gaat, moet er toch een grotere hoeveelheid worden gebruikt. Mochten de onderzoekers de prijs van het display omlaag weten te brengen, dan zou het een goed alternatief zijn voor huidige reflectieve displays.

e-papier

Het display heeft naast het tonen van heldere kleuren nog meer voordelen ten opzichte van ander e-papier. Omdat er niet met vloeibare kristallen wordt gewerkt, zoals bij backlit LCD schermen, waar het scherm van achter wordt verlicht, is het display zo dun als papier en zeer buigzaam. Het nieuwe e-papier is bovendien tien keer energiezuiniger dan het display van de nieuwste Kindle e-readers, melden de onderzoekers.

Reclame

Mocht het display niet geschikt blijken voor grote commerciële doeleinden, valt er volgens hoofdonderzoeker Andreas Dahlin alsnog veel winst te behalen. “De beste toepassing voor het display is het tonen van informatie in goedverlichte omgevingen zoals in de buitenlucht of in de publieke omgeving. Ze zijn niet alleen heel energiezuinig, maar kunnen ook niet-elektronische schermen vervangen.”

Vooralsnog heeft het team slechts een klein display gemaakt. Ze zullen de techniek nu gaan verfijnen.

Bronnen: Advanced Materials, Chalmers University, New Atlas