Foto’s: Jupiters polen in beeld gebracht

Naomi Vreeburg

05 september 2016 13:00

jupiters polen

Ruimtescheepje Juno heeft spectaculaire foto’s gemaakt van de bijzondere gasplaneet Jupiter.

Op 27 augustus vloog ruimtesonde Juno op een afstand van ‘slechts’ 4200 kilometer langs gasplaneet Jupiter: een record. Hier voerde het ruimtescheepje verschillende metingen uit en maakte meerdere foto’s. Afgelopen week heeft de NASA close-upkiekjes van Juno ontvangen en gedeeld, waarop Jupiters noordpool prominent aanwezig was. Spoiler: de plaatjes vallen niet tegen.

Blauwer

“De eerste glimp van Jupiters noordpool, en zoiets hebben we nog niet eerder gezien”, vertelt hoofdonderzoeker Scott Bolton (Soutwest Research Institute) enthousiast. Het is er blauwer dan op andere gebieden van de gasplaneet en er zijn veel stormen te zien op de foto’s die Juno met de JunoCam op de gevoelige plaat heeft vastgelegd.

gasplaneet Jupiter

Maar er is nog meer bijzonders aan de foto’s. Als je op Google zoekt naar afbeeldingen van Jupiter, vallen de afwisselend donkere en lichte banden van de gasplaneet je op. Maar op de door Juno geschoten foto’s van de noordpool ontbreekt dit unieke patroon.

En er ontbreekt nog iets. Er is geen spoor te bekennen van een zeshoekig wolkenpatroon, dat wel te vinden is op de noordpool van Saturnus.

Poollicht

Niet alleen de JunoCam stond aan op het moment dat het ruimtescheepje langs Jupiter scheerde; alle acht instrumenten waren ingeschakeld. Zo ook de JIRAM (Jovian Infrared Auroral Mapper), een onderdeel dat infraroodbeelden van de poolgebieden maakt. Aan dit instrument hebben we onderstaande foto te danken; een kiekje van het poollicht nabij de zuidpool.

gasplaneet Jupiter

Ondanks de mooie beelden die nu al binnenstromen, is het einde van Juno’s missie nog niet in zicht. Het ruimtescheepje heeft tot nu toe slechts een keer langs de gasbol geraasd; nog 35 keer te gaan. Daarna zal Juno zichzelf op de planeet neerstorten; een heftig proces waarbij niets van de sonde heel zal blijven.

Bronnen: NASA, BBC