Foto’s met raamreflectie verleden tijd door algoritme?

Naomi Vreeburg

13 mei 2015 16:00

Fotograferen door een raam, wordt met een nieuw algoritme een stuk gemakkelijker. Het verwijdert deels de weerspiegeling.

Je kent het misschien wel; je probeert een plaatje te schieten door een raam en het enige dat je kunt herkennen op de foto is je eigen reflectie. Superirritant natuurlijk. Gelukkig hebben onderzoekers van het MIT zich ontpopt tot redders in nood. Zij hebben een algoritme bedacht om deze ongewenste weerspiegelingen te herkennen en verminderen.

Het algoritme verdeelt foto’s in groepjes van 8 bij 8 pixels. Door deze blokken met elkaar te vergelijken, wordt duidelijk wat de reflectie is en wat het beeld dat je wilde vastleggen. Het model scheidt deze twee delen en kan de elementen die toebehoren aan de reflectie eruit filteren. (Zie onderstaande afbeelding.)

De onderzoekers trainden het model door het 50.000 foto’s met reflectie voor te schotelen. Hierna was het tijd om te testen of het algoritme zijn werk goed deed. Het team plukte honderden foto’s van Flickr en Google om de techniek erop los te laten. Volgende maand presenteren de wetenschappers hun model en resultaten op de Computer Vision and Pattern Recognition conference.

Vooralsnog werkt de techniek alleen bij heel dik of dubbelzijdig glas. Hier wil het team verandering in brengen en het verbeterde algoritme vervolgens integreren in digitale camera’s, smartphones en misschien zelfs in robots.

Bronnen: Paper (pdf), MIT News, Engadget