KIJK hostte gisteravond een talkshow over extreme wetenschap tijdens het Naturalis After Dark Festival. Een kort fotoverslag.
Gisteren was het dan eindelijk zover: het groots opzette Naturalis After Dark Festival in Leiden. KIJK verzorgde het meest uitgebreide item van de avond: een talkshow op het podium over extreme wetenschap. Zes wetenschappers uit uiteenlopende vakgebieden namen plaats op onze knusse bank, om over de extreme kanten van hun werk te praten. Bekijk de foto’s!
De presentatie van de talkshow was in handen van schrijver en KIJK-columnist Ronald Giphart en KIJK-hoofdredacteur Inge Fraters.
Bioloog John van der Oost, gespecialiseerd in bacteriën die kunnen overleven bij extreem hoge temperaturen, mocht het spits afbijten.
Thermofysioloog Hein Daanen sprak over hoe het menselijk lichaam omgaat met extreem hoge en extreem lage temperaturen. Onder andere vertelde hij dat we simpelweg doodgaan als onze lichaamstemperatuur boven de 44 graden komt, maar dat er wel een geval bekend is van iemand met een lichaamstemperatuur van 13,7 graden die er weer bovenop kwam.
Natuurkundige Nick van Eijndhoven was speciaal uit Brussel overgekomen om te spreken over IceCube: het extreem grote experiment (één kubieke kilometer) dat op een extreem verre plek (de Zuidpool) zoekt naar extreem verlegen deeltjes (neutrino’s).
Astronoom Heino Falcke (rechts) sprak over het superzware zwarte gat in het centrum van onze Melkweg. (Helaas maakte dat al zoveel vragen los dat hij niet eens toekwam aan zijn eigen project: de BlackHoleCam.)
Maybritt Kuypers, chief medical officer van het commerciële ruimtevaartbedrijf XCOR Aerospace, dat binnenkort suborbitale ruimtevaartvluchten wil gaan verzorgen. In haar handen een model van het ruimtevliegtuig Lynx, waar dat straks allemaal mee moet gaan gebeuren.
De laatste interviewkandidaat was psychiater en kolonel Eric Vermetten. Hij specialiseerde zich in wat er gebeurt met het menselijk brein als dat te maken krijgt met extreme omstandigheden – zoals een exploderende bermbom in Afghanistan.