Een Frans bedrijf gaat een filtersysteem op de markt brengen dat allerlei metalen uit afvalwater kan terugwinnen.
Industrieel afvalwater bevat vaak een hele reeks aan metalen. Het water wordt wel gezuiverd, maar de metalen blijven vaak achter omdat het te duur is om ze eruit te halen. Het Franse Magpie Polymers, een spinoff van het opleidingsinstituut Ecole Polytechnique, heeft een manier gevonden om dat toch voor elkaar te krijgen.
De onderzoekers ontwikkelden een kunsthars gebaseerd op polystyreen (‘piepschuim’), dat een verbinding aangaat met de metalen in het water. Als het water door een filter van kunstharsbolletjes wordt geleid, blijven de metalen erin achter. Met de methode kan de vervuiling in het water worden teruggebracht tot een paar microgram per liter; genoeg om het water binnen de normen voor drinkwater te laten vallen.
Bovendien kan er aan de metalen geld worden verdiend. Vervuild afvalwater van bepaalde industrieën (bijvoorbeeld van recyclingbedrijven of in de mijnbouw) kan per 1000 liter wel een paar ons metalen bevatten, waaronder zeldzame soorten als goud, platinum en zilver. En een onsje goud levert toch al gauw 1200 euro op…
Bronnen: Discovery News, Magpie Polymers