Gardameer zit vol met plastic

KIJK-redactie

08 oktober 2013 09:00

Het Gardameer zit vol met plasticdeeltjes. Zelfs zo vol dat vissen en andere dieren hieraan dood kunnen gaan.

In de Grote Oceaan drijft een ongelooflijke hoeveelheid afval, beter bekend als de plasticsoep. Het is een drijvende vuilnisbelt met een oppervlakte 34 keer zo groot als Nederland. Lang werd er gedacht dat de oceaan de enige plek was voor plasticsoepen, maar nieuw onderzoek laat zien dat bergmeren ook last hebben van de menselijke vervuiling. In het Gardameer zijn namelijk talloze microplastics aangetroffen die grote invloed hebben op het plaatselijke ecosysteem.

Aan de hand van bodemonderzoek hebben onderzoekers van de Universiteit van Bayreuth de plasticdeeltjes gevonden bij het Gardameer. Het afval kan vérstrekkende gevolgen hebben: dieren zien de microplastics aan als voedsel en slikken ze door. Sommige plasticsoorten veroorzaken ziektes bij de dieren, andere brokjes plastic zijn zelfs fataal. In het plaatje hieronder zie je een schaaldier; de fluorescerende onderdelen zijn plasticdeeltjes.

kreeftmetplastic
De wetenschappers hebben aanwijzingen gevonden dat toeristen en Italiaanse burgers de grootste vervuilers zijn. Een groot deel van de microplastics waren namelijk ooit flesjes, verpakkingen en wikkels die in de loop der tijd uit elkaar zijn gevallen. De oplossing voor dit probleem ligt volgens de onderzoekers dan ook bij de bezoeker: gooi het afval niet in het meer, maar in de vuilnisbak.

Bronnen: Current Biology, Cell Press via EurekAlert!

Beeld: Softeis GNU-FDL/CC BY-SA 3.0 (header), Current Biology/Imhof et al. (foto)