Garnalenpopulatie zonder vrouwen gemaakt

KIJK-redactie

01 juli 2014 09:00

Israëlisch wetenschappers hebben een nieuwe methode bedacht om garnalenpopulaties te maken die alleen bestaan uit mannen. Dat is handig in de voedselindustrie. Bovendien kunnen de mannen worden ingezet om plagen te bestrijden.

De ontwikkeling van de mannelijke geslachtskenmerken wordt bij Rosenberggarnalen (Macrobrachium rosenbergii) gereguleerd door de zogenaamde androgene klier. De dieren zijn waarschijnlijk standaard geprogrammeerd om vrouwen te worden, maar de klier kan de ontwikkeling van vrouwelijke kenmerken stopzetten en die van mannelijke kenmerken juist stimuleren. Wanneer het orgaan bij jonge mannen wordt verwijderd, veranderen zij in zogenoemde neo-vrouwen. Deze dieren lijken op gewone vrouwen en produceren eitjes, maar er is één verschil: ze produceren enkel mannelijke nakomelingen.

Zo’n populatie is handig voor garnalenkwekerijen, want mannengarnalen worden groter dan vrouwengarnalen. Bovendien groeien ze sneller. Vrouwen wegen na zes maanden 30-40 gram, terwijl mannen wel 80-110 gram kunnen wegen. Een bijkomend voordeel is dat er in een populatie zonder vrouwen geen energie wordt verspild aan paren.

Wapen tegen plagen

Hartstikke handig dus, zo’n mannengroep, maar er is één probleem: het chirurgisch verwijderen van de androgene klieren van alle garnalen in een grote kwekerij is een ondoenlijk karwei. Israëlische wetenschappers hebben nu echter een nieuwe methode bedacht om neo-vrouwen te creëren. Ze ontdekten dat de androgene klier bepaalde eiwitten produceert, die essentieel zijn voor de ontwikkeling van mannelijke geslachtskenmerken. Ze injecteerden een stof bij de dieren die de productie van deze eiwitten stopzette. En zie daar: ze verkregen een groep neo-vrouwtjes, waarmee ze een volledig mannelijke populatie konden opbouwen.

Volledige mannenpopulaties zijn niet alleen handig in de voedselindustrie maar kunnen ook helpen bij het bestrijden van invasieve soorten en plagen. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen worden ingezet om zoetwaterslakken te bestrijden. Omdat de garnalen zich niet kunnen voortplanten, is er geen risico dat de dieren zelf een plaag gaan vormen.

Bronnen: Society for Experimental Biology via EurekAlert!

Beeld: Citron/CC-BY-SA-3.0