Deze machine ‘weet’ aan wie jij denkt

KIJK-redactie

24 juni 2016 09:00

'gedachtenlezende' computer

Wetenschappers hebben een ‘gedachtenlezende’ computer gebouwd. Het systeem kan zien welk gezicht je in je hoofd visualiseert.

Onze geest is de enige plek waar onze gedachten veilig zijn. Nu ja, daar kunnen we nog niet zo zeker van zijn. Amerikaanse wetenschappers hebben namelijk een computer ontwikkeld die op een scherm uitbeeldt aan wie je denkt.

Kunstmatige intelligentie

Zo werkt het. Het team voerde eerst een proef uit waarbij de kunstmatige intelligentie kon leren. 23 proefpersonen werden hiertoe in een MRI-scanner geplaatst en kregen vervolgens honderden foto’s te zien. De MRI speurt veranderingen in de bloedstroom op en meet hun neurologische activiteit.

Om te weten welke neurologische activiteiten samenhangen met bepaalde fysieke kenmerken, kreeg het AI-programma vervolgens twee sets van informatie. Aan de ene kant de patronen van hersenactiviteit van participanten van het onderzoek. En aan de andere kant de fysieke aspecten van de gezichten, waar de deelnemers op dat moment naar keken. De onderzoekers zetten 300 verschillende fysieke kenmerken om in een code die het systeem wel snapte.

Reconstructie

Daarna kon het testen beginnen. De participanten kregen, terwijl ze onder een MRI-scan lagen, een willekeurig gezicht te zien. Vervolgens maakte de machine direct een reconstructie van elk gezicht, op basis van de activiteit in twee hersengebieden: de gyrus angularis (betrokken bij vorming van levendige herinneringen) en de occipitale kwab (verantwoordelijk voor het verwerken van visuele informatie).

De resultaten van de reconstructies zie je hieronder. ANG staat hierbij voor de gyrus angularis en OCT voor de occipitale kwab.

face-compile

Criminelen

Zoals je ziet zijn de schetsen niet volmaakt, maar vertonen ze enige gelijkenis. De onderzoekers willen het kunstmatige intelligentieprogramma nu perfectioneren, waardoor de reconstructies beter worden. Wellicht hebben we in de toekomst hiermee het ideale systeem om gezichtsconstructies te maken van criminelen.

Bronnen: The Journal of Neuroscience, ScienceAlert, Vox