‘Gekookt voedsel verandert darmmicrobioom’

Naomi Vreeburg

02 oktober 2019 09:29

darmmicrobioom

Niet alleen het voedsel zelf, maar ook de wijze waarop het is bereid zou invloed hebben op het darmmicrobioom. Althans, bij muizen.

We zijn nooit alleen: microben vind je overal. Op de huid, maar ook in de darmen. De micro-organismen vormen daar een dynamisch ecosysteem dat ons bijvoorbeeld helpt om onverteerd voedsel om te zetten in energie. Dit geheel noemen we het darmmicrobioom en is razend interessant voor onderzoekers. Zo ook voor microbiologen aan de Universiteit van Californië – San Francisco, die het effect van gekookt voedsel op het darmmicrobioom hebben onderzocht.

“Onderzoekers hebben bestudeerd hoe verschillende diëten – zoals een vegetarisch dieet versus een op vlees gebaseerd dieet – het microbioom veranderen”, zegt Peter Turnbaugh, hoogleraar microbiologie en immunologie van de UC San Francisco. “We waren dan ook verrast dat niemand zich de fundamentele vraag heeft gesteld: hoe verandert het koken zelf de compositie van de microben in onze darmen?”

Lees ook:

Dieetvoer

Om deze vraag nu wel te beantwoorden schotelden Turnbaugh en zijn team muizen rauw vlees, gekookt vlees, rauwe zoete aardappel en gekookte zoete aardappel voor. Deze voedingsmiddelen zijn gekozen omdat ze belangrijk zijn voor het dieet van de mens – zowel vroeger als hedendaagse. Ook is van vlees en zoete aardappel eerder al bewezen dat de nutriënten en antimicrobiële eigenschappen veranderen wanneer je het voedsel kookt.

Verrassend genoeg vonden de onderzoekers geen duidelijk verschil in het darmmicrobioom van de dieren die gekookt vlees aten en de muizen die rauw vlees kregen. Dit was wel het geval bij de dieren die op een dieet gingen van rauwe zoete aardappel versus de muizen die gekookte zoete aardappel op het menu hadden staan. De compositie van de microbiomen verschilde, evenals de genexpressie van de microben en de metabolieten die ze produceren.

Hongerige microben

Turnbaugh en zijn collega’s geven een aantal verklaringen voor hun resultaten betreffende de zoete aardappel. Zo zou het zetmeel waaruit de zoete aardappel voor een deel bestaat door het koken beter worden geabsorbeerd door de dunne darm. Hongerige microben die verder in de darmen ‘huisvesten’, krijgen daardoor minder voedingsstoffen. Dit zou invloed kunnen hebben op het darmmicrobioom.

Verder zou veel rauw voedsel beschikken over antimicrobiële elementen die bepaalde microben kunnen schaden, waardoor eveneens de compositie van het darmmicrobioom verandert.

“Een interessante en plausibele verklaring”, zegt hoogleraar microbiologie aan de Wageningen University, Willem de Vos. Maar, zo vervolgt hij, “muizen zijn geen goed diermodel voor voedingsproeven. Er kan bijvoorbeeld worden opgemerkt dat muizen geen vleeseters zijn, maar wel zetmeelrijke producten kunnen eten.”

Gratis maaltijd

Hetzelfde experiment is overigens wel uitgevoerd onder mensen – in samenwerking met de Harvard University. Hier kwamen redelijk vergelijkbare resultaten uit als bij de knaagdieren. Helaas kunnen we aan dit deel van de studie niet al te veel conclusies ontlenen, aangezien slechts acht proefpersonen aan een dieet werden onderworpen.

Een uitgebreidere studie naar de invloed van gekookt voedsel op het menselijk darmmicrobioom noemt Turnbaugh dan ook nodig. Het vinden van proefpersonen die gratis eten voorgeschoteld krijgen, moet niet al te moeilijk zijn, lijkt ons.

Bronnen: Nature Microbiology, New Atlas

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK