Het geluid dat Philae maakte toen hij voor het eerst voet zette op komeet 67P is nu te beluisteren.
Voordat komeetlander Philae tot stilstand kwam op de komeet 67P stuiterde hij twee keer, zoals wij al hadden vermeld. Van deze stuntelige landing werd eerder al een fotoserie prijsgegeven, maar nu kun je luisteren naar de eerste keer dat Philae zich aan de komeet vast probeerde te klampen.
Geluid kan niet door het vacuüm van de ruimte reizen, omdat er geen luchtmoleculen zijn die kunnen trillen. Maar het kan zich wel door vast materiaal vervoeren – zoals de poten van de komeetlander. En hier werd dan ook gebruik van gemaakt. De voeten van de verkenner waren uitgerust met drie sensoren die de trillingen van de eerste landing konden meten. En dat klonk dus zo:
Uit deze twee seconden kunnen wij weinig informatie halen, maar wetenschappers die hierin gespecialiseerd zijn wel. Volgens het Institute of Planetary Research kun je aan het geluidsfragment afleiden dat Philae eerst een zacht oppervlakte heeft geraakt – waarschijnlijk een laag stof van enkele centimeters dik – en een paar milliseconden later een hard oppervlak – waarschijnlijk een laagje ijs.
Beeld: ESA