Boyan Slat, voormalig student aan de TU Delft, heeft door middel van crowd funding genoeg geld ingezameld om zijn plan te realiseren om de oceanen plasticvrij te maken.
In KIJK 3/2014 schreven we er al over: de oceanen zijn een rotzooitje. Ze zitten vol met plastic afval en dit is funest voor de dieren die er leven. In het noorden van de Stille Oceaan is het zelfs zo erg dat het ook wel de drijvende vuilnisbelt wordt genoemd. De 20-jarige Nederlander Boyan Slat maakte een plan om binnen tier jaar de troep in dit gebied te halveren. Maar hier was wel geld voor nodig. Hij startte daarom in juni een crowd funding campagne op. Met succes, er is nu genoeg geld verzameld om testen uit te voeren.
Succesvolste non-profit campagne
Voor zijn project ‘The Ocean Cleanup’ wil Slat installaties plaatsen op verschillende plekken in de oceaan die bestaan uit V-vormige drijvende armen. Door gebruik te maken van de stroming en wind, kan de rotzooi naar deze constructies toe drijven en wordt het vervolgens gevangen en later opgehaald door een container.
Met de hulp van 38.000 investeerders uit 160 landen, heeft Slat binnen 98 dagen zijn beoogde doel van twee miljoen dollar (zo’n 1,5 miljoen euro) binnen. Twee dagen later was het bedrag alweer met een ton gestegen. Met dit bedrag is deze actie uitgeroepen tot de meest succesvolle non-profit crowd funding campagne uit de geschiedenis.
Gedreven
Het geld zal de eerstkomende paar jaar worden gebruikt om prototypes van de installatie te maken en te testen. Ook zullen er meer gegevens met dit bedrag worden verzameld over de plastic vervuiling en de samenstelling van de oceaan.
Slat en zijn team hopen binnen tien jaar de helft van het plastic uit de drijvende vuilnisbelt te hebben verwijderd. Aan de gedrevenheid van de onderzoekers zal het in ieder geval niet liggen. Slat meldde gisteren op Twitter dat hij niet kan wachten om te beginnen.
Bron: The Ocean Cleanup