‘Genoeg geld voor vliegende motor’

Naomi Vreeburg

15 november 2019 12:59

vliegende motor

JetPack Aviation heeft een aantal grote namen weten te overtuigen om een prototype van de vliegende motor te financieren.

In 2016 zetten de oprichters van JetPack Aviations een crowdfundcampagne op poten om hun jetpack JB9 te financieren. Al snel konden we hun raketrugzak in actie zien. Toen de start-up afgelopen maart op de proppen kwam met een nieuw idee waren de verwachtingen dan ook hooggespannen. Dit keer beloofde JetPack Aviations een vliegende motor.

Het bedrag dat de start-up moest vangen om een prototype van de zogenoemde Speeder, inderdaad dezelfde naam als de hoverbikes uit Star Wars, te maken was 2 miljoen dollar. Omgerekend zo’n 1,8 miljoen euro. Een aardig bedrag dat JetPack Aviations onlangs bij elkaar heeft weten te sprokkelen. Onder meer de co-founder van Skype, Jaan Tallinn, investeerde in het idee. Evenals de Amerikaanse ‘zaadversneller’ Y Combinator.

Lees ook:

Benzinemotor

Een aantal specs die David Mayman, CEO van JetPack Aviations, belooft. De vliegende motor heeft een theoretische topsnelheid van ruim 640 kilometer per uur, hij kan verticaal opstijgen en landen, en het voertuig zal worden bestuurd door de berijder of volledig autonoom door de lucht vliegen.

Mayman noemt zijn concept ook veiliger dan de meeste VTOL-vliegtuigjes, gezien deze bezitten over rotorsystemen waar een voet tussen kan komen. Dit is niet het geval bij Speeder.

JetPack Aviations zal de vliegende motor overigens uitrusten met een ouderwetse benzinemotor. Geen elektrisch voertuig dus. Hedendaagse accu’s zouden volgens de start-up namelijk niet de capaciteit hebben om op hoge snelheid mee door de lucht te scheuren. Wel belooft Mayman dat Speeder kan worden volgetankt binnen 5 minuten.

Het leger

De vliegende motor moet volgens het bedrijf uitkomst bieden bij noodgevallen, zoals het transporteren van lading voor hulpdiensten. Of voor militairen die snel ter plekke moeten zijn om hun collega’s bij te staan. Speeder is dus nog even niet bedoeld voor willekeurige klanten die willen racen in het luchtruim.

Bronnen: Gizbot, TechCrunch

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK