Pacemaker vervangen door gentherapie?

KIJK-redactie

17 juli 2014 09:00

Pacemaker

Wetenschappers hebben met gentherapie hartritmestoornissen weten te bestrijden. Dit zou wel eens het einde kunnen zijn voor de elektronische pacemaker.

Onderzoekers van het Cedars-Sinai Heart Institute in Los Angeles hebben een manier ontwikkeld om normale hartcellen te laten veranderen in een biologische pacemaker die het hart kloppende houdt. Ze spuiten een bepaald gen in het hart waardoor de hartcellen als gespecialiseerde hartritme-behoudende cellen gaan werken. Een behandeling die als alternatief voor de elektronische pacemaker kan worden gebruikt.

Betere hartslag

Het onderzoek dat twee weken duurde, is gedaan bij varkens met hartproblemen die het gen TBX18 kregen ingespoten. Na twee dagen bleek dat de varkens met het ingespoten gen een aanzienlijk stabielere hartslag hadden dan de dieren die niet waren behandeld. De varkens die het gen niet kregen toegediend, behielden een verhoogde hartslag.

“In het begin dachten we dat de therapie als tijdelijke oplossing zou kunnen dienen voor patiënten met een infectie aan de geïmplanteerde pacemaker,” vertelt hoofdonderzoeker Eduardo Marbán. “Deze resultaten laten zien dat we met meer onderzoek wellicht een biologische behandeling kunnen ontwikkelen die langdurig werkt.”

Kinderlevens

De behandeling is voornamelijk een uitkomst voor patiënten waarbij het elektronische apparaatje niet (meer) werkt. Bijvoorbeeld in geval van infectie, maar je kunt ook denken aan ongeboren baby’s met hartproblemen. Wanneer zij in de baarmoeder zitten, kunnen ze geen elektronische pacemaker krijgen. Daarom hoopt het onderzoeksteam de gentherapie zo te ontwikkelen dat uiteindelijk op een relatief simpele manier kinderlevens kunnen worden gered.

Bronnen: Science Translational Medicine, Cedars-Sinai Medical Center via EurekAlert!

Tekst: Tom Gerrits

Beeld: Julia Freeman-Woolpert