Geprinte haaienhuid zwemt snel

KIJK-redactie

15 mei 2014 13:00

De huidstructuur van een haai is nagemaakt met de 3D-printer. Door middel van minuscule tandjes beweegt dit uitgeprinte lapje zich snel voort door het water.

Haaien zwemmen efficiënter door de structuur van hun huid, zo is al een tijdje bekend. Wetenschappers van de Harvard Universiteit hebben deze lichaamstextuur nu met een 3D-printer nagebootst. Op basis hiervan constateren ze in hun onderzoek dat dit uitgeprinte lapje haaienhuid ervoor zorgt dat de zwemsnelheid met 6,6 procent toeneemt, terwijl de energie die nodig is om te zwemmen met 5,9 procent afneemt.

Kleine tandjes

De onderzoekers richtten zich bij het maken van de structuur voornamelijk op de tandjes die aanwezig zijn op het lichaam van een haai; zie de microscoopfoto hieronder. Deze tandjes worden ook wel dentikels genoemd en overlappen elkaar op het lichaam. Ze zorgen ervoor dat haaien minder stroomweerstand ondervinden en dus sneller kunnen zwemmen.

dentikels2

Om deze tandjes te onderzoeken, werd met een microscoop gekeken naar de structuur van de huid. Vervolgens maakten de wetenschappers deze textuur met de 3D-printer na. Het printen van overlappende delen ging niet gemakkelijk, maar uiteindelijk is het gelukt en konden de stukjes huid worden getest. Door middel van een robotarm werden de lapjes haaienhuid door het water bewogen om de snelheid te meten.

Snel zwempak?

Je zou denken dat deze textuur perfect is om zwemkleding van te maken. “Het is inderdaad mogelijk dat deze structuur in de toekomst voor zwempakken gebruikt gaat worden”, vertelt onderzoeker George Lauder. “Dit zal echter niet snel gebeuren, omdat de technologie hiervoor nog niet goed genoeg is ontwikkeld.” Er zal dus nog flink moeten worden gesleuteld aan de 3D-printer om een heel zwemkostuum in elkaar te flansen.

Bronnen: Journal of Experimental Biology, The Company of Biologists via EurekAlert!

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: Johannes Oeffner, Li Wen, James Weaver en George Lauder (microscoopfoto)


Meer Nieuws