Geur makimoeder verraadt geslacht baby

KIJK-redactie

26 februari 2015 13:00

De excentrieke geur van ringstaartmaki’s blijkt een stuk minder te zijn als een vrouwtje zwanger is van een zoon.

Even snuffelen en hopla! Binnen een seconde weet je of jullie in verwachting zijn van een jongetje of een meisje. Helaas gaat het niet zo eenvoudig. Toch is er – zoals we van de natuur gewend zijn – een uitzondering op de regel. Bij de ringstaartmaki (Lemur catta) kan het namelijk wel. Zwangere vrouwtjes van dit aapachtige diertje stinken minder als ze zwanger zijn en nóg minder wanneer ze een zoon krijgen.

Om tot deze unieke ontdekking te komen, namen Amerikaanse wetenschappers monsters van genitale afscheiding van twaalf ringstaartmaki´s voor en tijdens hun zwangerschap. Uit analyse hiervan bleek dat de cocktail van chemische stoffen die het ringstaartmakivrouwtje tijdens de zwangerschap uitscheidt veel minder ingrediënten bevatte dan voor de zwangerschap. Het verschil in samenstelling was nog groter wanneer zij een jongetje droeg.

Stofjes elders nodig?

Katta_Lemur_cattaVolgens Christina Drea, hoogleraar evolutionaire anthropologie aan de Universiteit van  Durham in de VS, hebben deze verandering te maken met de hormoonspiegel  in het bloed van de maki’s. Die kan enorm fluctueren tijdens de zwangerschap, schrijven zij en haar collega deze week in het blad Biology Letters.

Waarom de geursamenstelling van de oorspronkelijk van Madagaskar afkomstige en bedreigde ringstaartmaki zo drastisch afneemt tijdens de zwangerschap, is vooralsnog niet duidelijk. “Het zou kunnen dat stoffen die normaal gesproken de specifieke ‘makigeur’ veroorzaken tijdens de zwangerschap ergens anders in het lichaam hard nodig zijn. En dat deze bij het dragen van een zoon dus nóg harder nodig zijn”, aldus Drea.

Bronnen: Biology Letters via The Royal Society, ScienceDaily

Beeld: Fruggo/CC BY-SA 2.5 (header), Alexandra/CC BY-SA 3.0 (tekst)