De ruimte wordt vaak het imago koud, donker en gevaarlijk toegeschreven. Maar de ruimte heeft, zo bewijst een gifje dat dinsdag op Twitter werd gepost, ook heel veel moois te bieden.
Een rustgevend sneeuwlandschap ergens in de bergen, daar lijkt het gifje dat een twittergebruiker eergisteren uploadde misschien nog wel het meeste op. Maar schijn bedriegt. In werkelijkheid toont het gifje het oppervlak van komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko (67P), op zo’n 185- tot 850-miljoen kilometer van onze zon.
#ROSETTA 😍 OSIRIS #67P/CHURYUMOV-GERASIMENKO new albums 😍–ROSETTA EXTENSION 2 MTP030– Miércoles 1 Junio 2016 all filters stacked pic.twitter.com/Bf173Z5g79
— landru79 (@landru79) April 23, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Deeltjes
De twittergebruiker, landru79, gebruikte de foto’s die ruimtesonde Rosetta van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) op 1 juni 2016 maakte. Afgelopen maart werd deze data pas toegankelijk voor het publiek, en konden creatievelingen zoals landru79 er mee aan de haal. Op de achtergrond (rechts) zijn een aantal van de sterren van het sterrenbeeld Canis Major (CMa of, de Grote Hond) te zien. Verder is de ‘sneeuw’ die zichtbaar is in het gifje, niet het koude spul waar de Franse Alpen mee bedekt zijn, maar een mengsel van fijn, poederig materiaal afkomstig van de komeet zelf, en allerlei high-energy deeltjes die door de ruimte vliegen.
In september 2016 kwam er een eind aan Rosetta’s missie toen ze, na 67P meer dan twee jaar te hebben omcirkeld, (zachtjes) op de komeet neerstortte.
Bronnen: Gizmondo, ESA. Beeld: Twitter, ESA
Lees ook:
- Rosetta gerriveerd bij komeet
- Filmpje: Rosetta – hoe zat het ook alweer?
- Rosetta neergekomen op komeet
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!