‘Giftige bacterie helpt wellicht kanker te genezen’

KIJK-redactie

16 augustus 2014 16:00

Een iets aangepaste versie van de giftige bacterie C. novyi kan helpen om tumoren te bestrijden bij ratten, honden en mensen, aldus Amerikaanse onderzoekers.

Met behulp van een genetisch gemanipuleerde variant van de bacterie Clostridium novyi is het onderzoekers gelukt om tumoren te bestrijden bij ratten, honden en mensen. De bacterie leeft uitsluitend in zuurstofarme omgevingen en gedijt daarom goed in tumoren, waarvan de kern vaak weinig zuurstof bevat. Eenmaal binnen kan de bacterie de tumor van binnenuit ‘opeten’.

C. novyi is normaal gesproken giftig voor mensen. Het gif van dit organisme kan zorgen voor weefselschade en kan uiteindelijk zijn gastheer doden. Amerikaanse onderzoekers hebben nu echter een genetisch gemanipuleerde variant van de bacterie gemaakt: Clostridium novyiNT, waarbij het gif ontbreekt. Deze aangepaste bacterie zou kunnen helpen bij het bestrijden van tumoren.

Weinig zuurstof

De bacterie gedijt alleen in zuurstofarme omgevingen. Dat maakt hem uitstekend geschikt om kanker te bestrijden, omdat de kern van tumoren vaak zeer weinig zuurstof bevatten.  Als de bacterie aanwezig is in de tumor kan hij deze langzaam afbreken.

Nadeel is wel dat de bacterie de randen van de tumor (die meer zuurstof bevatten) met rust laat. Wetenschappers hopen dan ook de behandeling te kunnen combineren met bestraling of chemotherapie.

Ratten, honden en mensen

De wetenschappers hebben de methode in eerste instantie getest in ratten met hersentumoren. De behandeling bleek daar de kanker te bestrijden en gezonde cellen te sparen. Na implantatie van de tumor leefden de dieren daardoor gemiddeld 33 dagen, in plaats van 18.

Vervolgens hebben de onderzoekers de behandeling getest bij honden. Ze injecteerden de bacterie in de tumoren van zestien honden. Bij zes van hen sloeg de behandeling aan. Drie dieren genazen volledig, bij de andere drie kromp de tumor met ten minste 30%. De honden vertoonden de bijwerkingen die typisch zijn voor een bacteriële infectie (koorts, ontsteking en vorming van abcessen).

Tenslotte kreeg een patiënt met een tumor in haar arm de bacterie ingespoten. Ook bij haar werd de tumor kleiner. Op dit moment zijn de wetenschappers bezig met meer onderzoek naar de behandeling bij mensen. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

Bronnen: Science Translational Medicine, Johns Hopkins Medicine, Johns Hopkins Medicine via EurekAlert!