Gloeilamp 2.0 in aantocht?

KIJK-redactie

14 januari 2016 09:00

Wetenschappers hebben een manier bedacht om een gloeilamp te maken met een theoretische efficiëntie van zo’n 40 procent.

We hebben de gloeilamp in de ban gedaan omdat hij maar ongeveer 5 procent van de energie die je erin stopt, omzet in licht. De rest gaat grotendeels verloren als warmte. Wetenschappers van het MIT hebben nu een gloeilamp ontwikkeld met een twee keer zo hoge efficiëntie. Met het doorontwikkelen van deze techniek verwachten de wetenschappers een efficiënte van zo’n 40 procent te kunnen bereiken. Maakt de gloeilamp zijn comeback?

Isolatie

Het principe van deze nieuwe techniek voor een gloeilamp is eigenlijk heel eenvoudig: zorg dat de lamp minder warmte uitstraalt. De wetenschappers hebben een materiaal ontwikkeld dat het zichtbare licht doorlaat, maar het licht van infrarode golflengtes terugkaatst. In de lamp wordt dit licht weer omgezet naar het zichtbare spectrum. Het isolerende hoesje is gemaakt van een combinatie van onder andere siliciumdioxide en aluminiumoxide.

De binnenkant van deze gloeilamp is niet het klassieke opgerolde draadje dat we kennen uit de ouderwetse gloeilampen. De onderzoekers hebben wolfraam in een accordeonvorm opgevouwen, waardoor het infrarode licht beter kan worden geabsorbeerd. Deze lamp zou straks volgens het MIT dus niet alleen zuiniger zijn dan LEDs en afgeschreven gloeilampen, hij heeft ook nog eens de ouderwetse, warme uitstraling van de gloeilamp.

Haalbaarheid

Volgens de onderzoekers hebben ze goedkoop materiaal gebruikt voor hun isolerend laagje en is hun productietechniek gemakkelijk op te schalen. Toch kan het nog wel even duren voor we de nieuwe, geïsoleerde gloeilampen zullen kunnen kopen. De lampenindustrie moet er eerst nog in geïnteresseerd raken.

Bronnen: Nature Nanotechnology, Discover, ScienceDaily, Independent