Google A.I. helpt je selfies te maken

kijkmagazine

20 april 2019 12:59

De slimme Pixel 3 helpt je snel de perfecte selfies te schieten door alleen foto’s te maken als iedereen er op z’n mooist bij staat.

Leuk idee hoor, even een selfie maken van jou en je vrienden, tot de een telkens zijn ogen dicht heeft op het moment van schieten, de ander gekke bekken trekt, en jij moeite hebt je smartphone stil te houden. Echt moeilijk kun je het nemen van een selfie natuurlijk niet noemen, maar dat het meestal wel even tijd en een hoop dubbele foto’s kost voor je dat perfecte kiekje hebt, zal de meeste mensen niet vreemd in de oren klinken.

Daar wil Google een eind aan maken. De nieuwste Google camera-app, uitgerust met het een en ander aan kunstmatige intelligentie, belooft alleen het kiekje te nemen als iedereen foto-klaar is. Dat moet die honderd(en?) dubbele foto’s op je telefoon voorkomen – scheelt weer geheugen.

Lees ook:

Sluitercontrole en open ogen

Voor de foto-feature maakt Google gebruik van de kunsten van Google Clips; een camera die, altijd op stand-by, gedurende de dag op eigen houtje plaatjes schiet. Het apparaat zelf, dat je dus altijd in de smiezen houdt op zoek naar een leuk moment om vast te leggen, viel niet heel goed bij klanten. Indrukwekkend apparaatje, was het oordeel destijds, maar toch wel een beetje te creepy.

Maar voor de software bleek wel iets te zeggen. Het bedrijf gebruikte de autonome snufjes in de camera-app van hun eigen Pixel 3. De slimme app, die de controle over de sluiter van je overneemt, checkt niet alleen of alle ogen open zijn, maar neemt alleen een foto als iedereen ‘foto-klaar’ is. Wat dat inhoudt? De app registreert vijf ‘fotogenieke’ selfie-poses; lachen, je tong uitsteken, kussen, de beroemde duckface, opgeblazen wangen en een look of surprise. Met een boze frons kom je er dus niet op.

Creativiteit?

Best handig, zou je zeggen; de ‘selfie-hulp’ bespaart ruimte op je telefoon en scheelt je het doorzoeken van tientallen foto’s op zoek naar die ene die leuk genoeg is om naar je familie te sturen. Maar kritiek moet er natuurlijk zijn. Door het fotograferen deels uit handen te geven, en de app te laten bepalen wat een ‘goede foto’ is, komt de creativiteit van de fotograaf wel een beetje in het geding. Gelukkig kan je in dat geval de feature ook gewoon weer uitzetten.

Bronnen: Google AI Blog, Gizmodo

Beeld: Google AI Blog

KIJK 5/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!