Robots weten CAPTCHA’s steeds makkelijker te ontcijferen, daarom heeft Google nu een ander systeem ontwikkeld: het bedrijf vraagt gewoon of je een bot bent.
Wil je even snel iets opzoeken op internet, moet je weer zo’n nonsens woord invullen om te bewijzen dat je een mens bent – zogenoemde CAPTCHA’s. Irritant en niet zo bestand tegen robots als het in eerste instantie leek. Daarom bedacht Google een simpeler alternatief waarmee je aan kunt aantonen dat je van vlees en bloed bent.
“Ik ben geen robot”
Een onderzoek uitgevoerd door Google liet in april al zien dat het CAPTCHA-systeem niet alle robots buiten de deur wist te houden. De meest geavanceerde bots kunnen CAPTCHA’s oplossen met 99,8 procent nauwkeurigheid. Om dit te omzeilen werd het steeds moeilijker gemaakt om de woorden te ontcijferen. Ook nadelig voor ons – na drie keer het verkeerde woord ingetypt te hebben, word je aardig gefrustreerd.
Het nieuwe systeem, genaamd ‘No CAPTCHA reCAPTCHA’, heeft een op het oog simpele aanpak. Voor de zin “Ik ben geen robot” is een vierkantje geplaatst. Het enige dat je hoeft te doen is dit aan te klikken. Google checkt vervolgens met slimme algoritmes wat je voor en na het aanvinken van het hokje hebt gedaan (hoe je je muis beweegt bijvoorbeeld). Op basis hiervan beslissen ze of je bloed of olie door je aderen hebt stromen.
Handjevol sites
Maar de kans dat je hierna een CAPTCHA voor je neus krijgt, is nog wel aanwezig. Wanneer het er op lijkt dat je een mens bent, maar Google het niet helemaal zeker weet, moet je een simpel woord ontrafelen. Blijkt uit de algoritmen dat je wel erg op een robot lijkt, dan krijg je een moeilijke CAPTCHA voorgeschoteld.
Een handjevol sites gebruikt het nieuwe systeem al, onder andere Snapchat en WordPress – waar in meer dan 60 procent van de gevallen geen CAPTCHA hoefde te worden ingevoerd. De site Humble Bundle presteerde nog beter dan WordPress: meer dan 80 procent kwam zonder woordenpuzzeltje binnen. Probeer je dus maar zo menselijk mogelijk te gedragen wanneer je deze internetpagina’s bezoekt. Dan kun je jezelf een CAPTCHA besparen.
Bronnen: Google, Popular Science, Popular Mechanics
Beeld: Google