De zogenoemde Bubble Barrier houdt afval tegen door een gordijn van luchtbelletjes op te trekken.
The Ocean Cleanup, een bedrijf van de Nederlandse Boyan Slat, poogt met een 3 meter breed scherm plastic uit de oceanen te vissen. Het bedrijf The Great Bubble Barrier – eveneens van eigen bodem – gebruikt net als The Ocean Cleanup een soort onderwaterscherm. Maar wel eentje die het plastic al opvangt vóórdat het in de wereldzeeën terechtkomt.
Donderdag 7 november is het eerste permanente Bubble Barrier-systeem, zoals het ‘scherm’ wordt genoemd, in Amsterdam geplaatst. In het Westerdok om precies te zijn, een verbinding van de grachtengordel met het IJ. Een deel van het plastic afval dat in de grachten belandt, komt langs het Westerdok op weg naar zee.
Bellengordijn
Het systeem werkt als volgt. Op de bodem ligt een 60 meter lange buis met gaatjes erin waar continu luchtbelletjes uit ontsnappen. Deze stijgen naar het wateroppervlak en vormen bij elkaar een gordijn waarin plastic blijft hangen. Ook dit plastic danst met de belletjes mee naar het wateroppervlak, waar het naar een opvangbak aan de waterkant wordt geleid. Deze bak wordt geregeld geleegd door Waternet.
De Bubble Barrier is 24/7 actief en zal drie jaar lang in het Westerdok zijn gevestigd. Het bedrijf heeft echter nog grootsere plannen. Zo wil het volgend jaar een bellensysteem buiten Nederland plaatsen en in 2022 in Azië.
Bewustwording
Het bellengordijn in het Westerdok is voornamelijk bedoeld om Waternet te helpen bij het opvangen van het plastic. Dit Nederlandse overheidsbedrijf schept met behulp van drijfvuilboten dagelijks afval – van bewoners en toeristen – uit de Amsterdamse grachten. Ook dient het scherm hier als testcase voor The Great Bubble Barrier. Het bedrijf hoopt namelijk nog meer te leren over de optimalisatie van het opvangen van plastic in de grachten.
Bovendien, zo geeft Francis Zoet – medeoprichter van het bedrijf – toe aan Het Parool, is het Westerdok een goede plek om het vele publiek dat langs vaart attent te maken op plasticvervuiling. Een stukje bewustwording kan per slot van rekening geen kwaad.
Bronnen: Het Parool, De Ingenieur
Beeld: Peter Dejong/AP/Hollandse Hoogte
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!