Kevlar is sterk, maar grafeen ook. Dit materiaal zou twee keer zo goed werken om kogels op te vangen, zo blijkt uit nieuwe testen.
Dat grafeen – een laag koolstofatomen die met elkaar verbonden zijn in de vorm van een bijenraat – sterk is, waren wetenschappers al over uit. Ze proberen dan ook al een tijdje een harnas van het materiaal te maken, dat soldaten beter zou moeten beschermen. En nu blijkt uit nieuwe testen, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Science, dat grafeen twee keer zo goed werkt als het materiaal dat nu wordt toegepast in een kogelvrij vest.
Om de sterkte van het laagje te testen, kun je het niet zomaar als schietschijf gebruiken. Het materiaal dat slechts een atoom dik is, zou compleet worden vernietigd. Daarom hebben Jae-Hwang Lee en zijn team een nieuwe methode toegepast om de weerstand van het materiaal te testen. De onderzoekers maakten gebruik van een laser om gouden vezeltjes te verhitten tot ze verdampten. Dit werd gebruikt als ‘kruit’ om een glaskogel van slechts een micrometer door 10 tot 100 lagen grafeen heen te jassen.
Het grafeen veranderde in een kegelvorm op de plek waar de minikogel tegen aan knalde en ving op deze manier de kinetische energie op. Het materiaal blijkt dit twee keer zo goed te doen als Kevlar en 10 keer zoveel energie aan kan als staal. Een nadeel is wel dat het materiaal rondom de impactplaats krakken vormde, maar volgens Lee kun je dit verhelpen door andere materialen toe te voegen aan grafeen.
Beeld: AlexanderAlUS/CC BY-SA 3.0