Groen cement stap dichterbij?

Naomi Vreeburg

18 september 2019 08:59

cement

Wetenschappers van het MIT gebruiken elektrolyse om schoner cement te produceren.

Een schokkend weetje: 8 procent van alle koolstofdioxide komt vrij door de productie van cement. Daarbij wordt mergel gebruikt, een mengsel van kalk en klei dat veel koolstofdioxide bevat – dat de lucht ingaat als je het verhit. En dat gebeurt ook: het goedje wordt door middel van kolen verhit tot zo’n 1450 graden Celsius.

Onderzoekers proberen dan ook al jaren manieren te vinden om het proces wat schoner te maken. Een team van MIT-wetenschappers doet nu ook een duit in het zakje en publiceerde deze week de bevindingen in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Lees ook:

Zuivere koolstofdioxide

In plaats van het verhitten van de kalksteen, maken de wetenschappers voor deze stap in het proces gebruik van een elektrolyseapparaat: elektrodes worden gebruikt om watermoleculen door stroom te splitsen in waterstof en zuurstof. Een zure omgeving ontstaat vervolgens bij de ene elektrode en een basische bij de andere. De kalksteen lost op in het zuur en bij de basische elektrode wordt calciumhydroxide gecreëerd.

One electrode produces acid (pink) while the other produces a base (purple), in a demonstration of an electrolysis technique similar to that used in a new cement-making process

Aan een van de elektrodes wordt zuur (roze) geproduceerd, aan de andere kant een basische omgeving (paars).

Van deze laatste stof, ook wel gebluste kalk genoemd, kan vervolgens cement worden gemaakt. Bij het oplossen van kalksteen komt zuivere koolstofdioxide vrij dat, volgens het MIT-team, gemakkelijk te isoleren en op te vangen is.

Opschalen

De onderzoekers hebben de techniek helaas nog enkel in het lab weten te demonstreren, op kleine schaal. Uit tests op grote schaal moet verder blijken of het concept haalbaar is. Bovendien is dit slechts één stap in het maken van groener cement. Maar gezien de forse ‘CO2-bijdrage’ van de cementindustrie, is alle hulp welkom.

Bronnen: Proceedings of the National Academy of Sciences, New Atlas

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!