Gronings team ontdekt geheim snuitkever

André Kesseler

31 december 2011 13:00

Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben het geheim van de diamond weevil ondekt.

De diamond weevil (Entimus imperialis), de snuitkever die de Duitse biowetenschapper Bodo Wilts en zijn collega’s van de Rijksuniversiteit Groningen onderzochten, komt hier niet voor. De kever leeft voornamelijk in Australië en Brazilië en wat hem zo bijzonder maakt zijn de ‘diamantjes’ op zijn rug. Die schitteren en glinsteren als echte diamanten en wetenschappers vragen zich al jaren al hoe het beestje dat voor elkaar krijgt. Het Groningse team ontdekte het geheim door het diertje onder meer met een elektronenmicroscoop te bestuderen.

Uit die onderzoeken kwam naar voren dat de ‘edelsteentjes’ gewoon uit chitine bestaan, het materiaal waar alle insectenpantsers van zijn gemaakt. Alleen zijn de diamantjes opgebouwd uit kleine druppelvormige schubben (zie de foto hieronder), die als een soort fotonische kristallen werken.

De schubben weerkaatsen licht van een bepaalde golflengte, afhankelijk van de invalshoek in één bepaalde richting. Daardoor wisselen de kleuren van fel groen in fel oranje of geel en ontstaat het flonkerende, kleurige effect dat echte diamanten ook hebben.

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die een poging gaan ondernemen om de techniek van de diamond weevil te kopiëren. Maar volgens Wilts kan het nog wel even duren voordat dit lukt. “We moeten wat dat betreft nog een flinke inhaalslag maken. De verfijnde structuren die de natuur kan produceren, zijn tot nu toe stukken beter dan welk menselijk ontwerp dan ook.”

Bronnen: PhysOrg.comWired

Beeld: Bodo Wilts/Rijksuniversiteit Groningen