Hoe meer doden er vallen bij een natuurramp, hoe guller de gevers zijn. En dat terwijl bij minder dodelijke rampen het geld soms harder nodig is.
In 2003 was er een zware aardbeving in Iran die bijna 27.000 mensen het leven kostte. Nog eens 267.000 mensen werden slachtoffer van de ramp. Vanuit verschillende burgerinitiatieven werd er ruim 10 miljoen dollar gedoneerd. Drie jaar eerder, in China, vond er ook een aardbeving plaats. Hierbij kwamen zeven mensen om het leven, maar er werden bijna 2 miljoen mensen door getroffen. De optelsom van donaties toentertijd: nog niet eens honderdduizend dollar.
Doden leveren geld op
Onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam hebben nu door middel van experimenten aangetoond dat het aantal doden bij een natuurramp invloed heeft op de hoeveelheid donaties. Als je logisch redeneert, dan zou je zeggen dat bij een natuurramp waar veel mensen door worden getroffen (gewond, dakloos, et cetera) het meeste geld moet komen. Toch kijken de meeste mensen naar het aantal doden bij een ramp en niet naar het aantal mensen dat daadwerkelijk hulp nodig heeft.
Het gaat zelfs nog veel verder. Uit de studie is naar voren gekomen dat het aantal doden invloed heeft op de hoogte van het donatiebedrag. Gemiddeld wordt er bijna tienduizend dollar gedoneerd per dodelijk slachtoffer. Het aantal getroffen mensen heeft daarentegen geen enkele invloed heeft op de hoogte van het donatiebedrag.
Nog meer geld
Bij hulporganisaties is dit probleem al wat langer bekend. Bij veel slachtoffers die moeten worden opgevangen na een ramp moet er meer geld komen om dat voor elkaar te krijgen. En dat geld is er dus niet altijd.
Uit het onderzoek blijkt dat er twee manieren zijn om meer donatiegelden binnen te krijgen. De eerste manier is om de donateurs in spe twee verschillende rampen met elkaar te laten vergelijken. Dit effect houdt alleen op als er drie of meer rampen moeten worden vergeleken. Een tweede, effectievere manier is om andere terminologie te gebruiken. Op het moment dat slachtoffers in daklozen veranderen, wordt er meer geld gegeven op basis van de hoeveelheid daklozen.
Bronnen: Psychological Science, Association for Psychological Science via EurekAlert!