Hebben roodharigen echt meer pijnstilling nodig?

KIJK-redactie

15 juli 2019 10:59

roodharigen pijnstilling

Volgens sommigen werken verdovingsmiddelen minder goed bij mensen met rood haar. Feit of fabel?

Je zult maar bij de tandarts zitten en je verdoving werkt niet goed – een verschrikking! Het verhaal gaat dat dit roodharigen vaker overkomt, doordat verdovingsmiddelen bij hen minder goed werken. Klopt dat?

Genetisch bepaald

Anesthesioloog Minke Kortekaas (Albert Schweitzer Ziekenhuis) legt ons eerst iets uit over pijnbestrijding. “Het verdovingsmiddel moet binden aan de natriumkanalen in celwanden. Hoe goed dit verloopt, verschilt van persoon tot persoon. Daar zit waarschijnlijk een genetische component in, al weten we nog niet precies hoe dat zit en om welke genmutaties het gaat. Maar het zou best kunnen dat zo’n mutatie verband houdt met de haarkleur. Die is tenslotte ook genetisch bepaald.”

Er zijn wel wat kleinschalige onderzoeken verricht naar pijnbestrijding bij roodharigen, zegt Kortekaas. “Bij het inspuiten onder de huid leek de verdoving bij hen iets minder goed te werken. Anesthesiologen zijn er wel alert op, maar in de praktijk werken we met allerlei protocollen waarin andere factoren veel belangrijker zijn. Als we narcose toedienen, dan zijn bijvoorbeeld het gewicht van de patiënt en de staat van iemands gezondheid meer van belang.”

Doseren

Overigens bestaan er ook onderzoeken die hebben aangetoond dat roodharigen gemiddeld eerder pijn ervaren bij een warmte- of koudeprikkel op de huid. Ook wijzen sommige studies erop dat roodharigen überhaupt gevoeliger zijn voor pijn, al is dat minder overtuigend aangetoond.

Voor één bepaald middel dat patiënten tijdens een operatie in slaap moet houden (dus geen pijnbestrijding), is wel echt bewezen dat mensen met rood haar er meer van nodig hebben. Kortekaas: “Dat middel gebruiken we in ons ziekenhuis toevallig niet. Maar al zou dat wel zo zijn: je let als anesthesioloog voortdurend op de hartslag, de bloeddruk en de ademhaling die de OK-apparatuur aangeeft. Daarmee zie je hoe diep iemand onder anesthesie is, en dáár stem je de dosering continu op af.”

Deze vraag kon je vinden in KIJK 12/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Diana de Veld

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK