Het mysterie van de ‘Waterpistoolvis’ ontrafeld

KIJK-redactie

27 oktober 2012 13:00

Wetenschappers hebben ontdekt hoe het ‘waterkanon’ van de archer fish werkt.

Wat moet een ‘waterpistoolvisje’ doen als er een sappige insectenmaaltijd boven het water hangt? Juist, neerhalen met zijn oersterke supersoaker. De Toxotes jaculatrix (officiële benaming) kan een waterstraal generen die zes (!) keer zo sterk is als zijn eigen spierkracht. Onderzoekers hebben nu de werking van dit fenomeen ontrafeld.

Het ‘waterpistool’ bleef tot nu toe altijd een mysterie. Vaak werd gedacht dat de vis een speciaal orgaan had, maar dat werd nooit onderbouwd. Onderzoekers besloten daarom om de vis met een hogesnelheidscamera te filmen in de hoop een antwoord te vinden. Ze hingen doelwitten tot een hoogte van 15,3 centimeter boven een aquarium en lieten de Toxotes jaculatrix zijn werk doen. Elke keer als de vis het doel raakte, kreeg hij een beloning. Dankzij de beelden van duizend frames per seconde stelden de wetenschappers een opmerkelijke versnelling van de waterstraal vast.

Het eerste gedeelte van de waterstraal bereikt een snelheid van 2 meter per seconde. De vis blijft echter constant water spuwen waardoor de waterjet accelereert. Door deze powerboost van onderuit wordt de straal alleen maar groter en sterker. Deze ‘vloeibare vuist’ slaat vervolgens binnen luttele milliseconden een nietsvermoedende insect knock-out. Daar is dus geen speciaal orgaan voor nodig.

De verbazingwekkende kracht van de archer fish werd in de achttiende eeuw al voor het eerst beschreven. De wezens leven in mangrovebossen en riviermondingen waar enorm veel insecten zich boven het water begeven. Daar houden de prooidiertjes  zich vaak stevig vast aan planten die over het water hangen. Een sprinkhaan kan zich bijvoorbeeld met een kracht van tien keer zijn eigen lichaamsgewicht aan een blad vastklampen.

Dat is echter geen probleem voor de ‘Lucky Luke onder de vissen’. Voor je het weet drijft zijn prooi hulpeloos in het water.

Bron: Nature