Hoe kan een allergie verdwijnen?

KIJK-redactie

12 september 2014 13:00

Noten, huisstofmijt, pollen en zelfs latex: veel mensen hebben een allergie voor dingen die ze dagelijks tegenkomen. Zo’n allergie begint meestal op jonge leeftijd en kan gek genoeg op latere leeftijd weer verdwijnen. Hoe kan dit?

Een mogelijke verklaring daarvoor is dat het lichaam ‘gewend raakt’ aan het allergeen. Daar is ook desensitisatietherapie op gebaseerd: jarenlang krijgen patiënten regelmatig een injectie of druppels met het allergeen in toenemende concentratie. De allergische reactie wordt zo steeds kleiner en kan verdwijnen. Maar hoe werkt dat nou precies?

Immunoloog Menno van Zelm: “Het is bekend dat in veel gevallen de klachten kunnen afnemen als mensen ouder worden. Waarom dat gebeurt, weten we niet. Maar het zal te maken hebben met veranderingen in het afweersysteem.” Therapieën zijn er dan ook vooral op gericht om de symptomen te onderdrukken.

Toch wordt het afweersysteem ook als aangrijpingspunt gebruikt om middelen te testen die allergieën kunnen genezen: “Er zijn immunotherapieën beschikbaar om pollenallergieën te bestrijden. Die zijn bij de helft tot twee derde van de gevallen niet succesvol. Er worden ook antistoftherapieën ontwikkeld, die zeer prijzig maar veelbelovend zijn.”

Of, wanneer en hoe je over een bepaalde allergie heen kunt groeien, blijft echter een raadsel.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!

Tekst: Christa Broekhuizen


Meer Nieuws