Hoe kan ik mijn keyless auto beschermen?

André Kesseler

26 augustus 2019 10:59

keyless entry

Keyless entry is ontzettend handig, maar auto’s met dit systeem vallen ook gemakkelijk ten prooi aan diefstal. Hoe bescherm je je wagen hiertegen?

“Ik heb een keyless auto”, mailt Joan Renaerts. “In de literatuur beweert men dat je je sleutel in aluminiumfolie of een aluminiumdoosje moet doen om te voorkomen dat autodieven het signaal oppikken. Maar dat werkt niet. Wat kan ik er wel tegen doen?” Keyless entry is heel handig. Zo gauw je met de sleutel in de buurt van je auto komt, springen de sloten vanzelf open. Eén druk op de knop is vervolgens genoeg om de motor te starten.

Radio-extender

Criminelen vinden het ook een fantastisch systeem. Met een speciaal apparaat, een zogenoemde radio-extender (kosten: 100 euro), gaan ze bij je huis staan en vangen ze het radiosignaal van de sleutel op, die bijvoorbeeld op het bijzettafeltje naast de voordeur ligt. Zoals de naam al doet vermoeden, verlengt het apparaat het signaal met een paar honderd meter, zodat de auto een gemakkelijke prooi is. De ADAC, zeg maar de ANWB van Duitsland, probeerde het uit op auto’s van dertig verschillende merken en haalde een score van bijna 100 procent.

Inmiddels reageert de auto-industrie met nieuwe beveiligingsmaatregelen. De ‘sleutel’ van de nieuwe Range Rover kan bijvoorbeeld heel nauwkeurig de afstand tussen hem en de auto bepalen, zodat de truc met een radio-extender niet meer werkt. Maar er zijn ook speciale sleuteltasjes te koop die het signaal binnen houden.

Kooi van Faraday

Eward Driehuis van SecureLink, specialisten in cybersecurity, zegt over Joans probleem: “Normaal gesproken zou een metalen kastje als een kooi van Faraday moeten werken en het signaal blokkeren. Het valt dus niet goed te bepalen waarom dat bij Joan niet het geval is. Hoewel de FBI adviseert om de sleutel in aluminiumfolie te verpakken, kan ik me voorstellen dat zo’n propje geen perfecte kooi van Faraday is. Het metaal is mogelijk te dun en het kan zijn dat er ergens toch een gaatje zit waardoor het signaal kan ontsnappen.”

Volgens Driehuis is het hoe dan ook een goed idee om zo’n sleutel niet in de buurt van de buitendeur te leggen, omdat je het criminelen dan wel erg gemakkelijk maakt. En wat hem betreft gaan alle fabrikanten zo snel mogelijk terug naar de tekentafels om een veiliger systeem te bedenken.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 1/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

KIJK 9/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer KIJK antwoordt