Hoe vegen politici hun kont af?

Naomi Vreeburg

24 juli 2018 08:59

politici

Deze onderzoeker schreef een belachelijk artikel over het ‘veeggedrag’ van politici. Én het werd geaccepteerd.

Stel: een politicus is rechts georiënteerd. Met welke hand houdt hij dan het toiletpapier vast om zijn kont af te vegen? Hoogleraar psychologie Gary Lewis beredeneerde het volgende: deze rechtse politicus zal zijn rechterhersenhelft meer gebruiken en daarom zijn linkerhand gebruiken om de bilspleet schoon te maken. (De rechterhelft van het brein stuurt de linkerhelft van het lichaam aan.)

En ja hoor, na het interviewen van negen Britse politici kon Lewis de conclusie trekken dat zijn hypothese klopte. Klinkt dit onderzoek je vreemd in de oren? Dat is het ook. Lewis heeft namelijk alle data verzonnen en in een paper gegoten met het doel om het artikel bij een zogenoemd predatory journal te slijten. En dat lukte.

Predatory journal

Om in predatory journals te publiceren, moeten onderzoekers geld betalen. Bovendien worden de studies die de wetenschappers insturen niet voldoende gecheckt op onjuistheden. Dit wilde Lewis aan de kaak stellen. Hij e-mailde het artikel naar verschillende van deze dubieuze bladen en binnen mum van tijd reageerde Crimson Publishers positief op de paper van Lewis.

Crimson Publishers wilde het artikel plaatsen, mits de hoogleraar maar liefst 581 Amerikaanse dollars (bijna 500 euro) aan het journal betaalde. Lewis antwoordde dat hij dit niet kon betalen. Crimson Publisher was zo ‘aardig’ om er 99 Amerikaanse dollars van te maken, maar ook dat kon de hoogleraar niet ophoesten. Omdat het zo’n baanbrekend onderzoek was, gaf het journal aan het deze keer gratis te publiceren. En zo geschiedde.

Teruggetrokken

Crimson Publishers geeft op de website aan dat peer-review (waarbij onafhankelijke onderzoekers het werk van de desbetreffende wetenschappers bekijken en beoordelen of de studie van voldoende hoge kwaliteit is dat het een bijdrage kan leveren aan het vakgebied) bij het blad hoog in het vaandel staat. Lewis betwijfelt dit, aangezien zijn paper vol bizarre fouten staat. Zo schreef hij bijvoorbeeld niet dat politici Boris Johnson en Teresa May waren geïnterviewd, maar Boris Johnski en Teresa Maybe. Jep, really.

Kort nadat The Conversation contact op had genomen met Crimson Publishers ontving Lewis een mail dat zijn artikel was teruggetrokken, omdat het “niet aan de eisen van het journal voldeed”. Gelukkig heeft de hoogleraar de pdf-versie nog, waaruit blijkt dat het op 2 juli is gepubliceerd bij Crimson Publishers.

Star Wars en Star Trek

Lewis is overigens niet de eerste die zo’n stunt uithaalt met een predatory journal. Eerder al verscheen er in een van deze bladen een artikel over onderzoek naar de microscopisch kleine, maar intelligente midi-chlorians. Nog nooit van gehoord? Ze bestaan ook niet in de echte wereld, maar in de wereld van Star Wars… Oh, en ook een Star Trek-plot belandde in zo’n journal. Daarover schreven we hier.

Bronnen: The Conversation, Twitter

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws