De gloeilamp wordt nu heel snel vervangen door ledlampen. Hoeveel scheelt dat nou eigenlijk op ons totale verbruik?
Als we het over woonkosten hebben, gaat het nog steeds over ‘gas, water en licht’. Dat ‘licht’ was vroeger de belangrijkste post in het elektriciteitsverbruik, maar dat is al lang niet meer zo. Vooral de introductie van de light-emitting diode (led) heeft dat drastisch veranderd. Dat komt doordat een led veel licht geeft per eenheid van elektriciteitsverbruik: een led haalt rond 80 lumen per watt (Lm/W). Een gloeilamp blijft steken op zo’n 12 Lm/W, al is dat al veel beter dan een kaars met een armzalige 0,15 Lm/W.
Wat dat in de praktijk oplevert? Vóór de introductie van efficiënte verlichting, zoals spaarlampen en leds, kostte verlichting ongeveer een vijfde van ons elektriciteitsverbruik. Als we alle gloeilampen in ons huis door die enorm zuinige leds vervangen, kunnen we die post dus bijna schrappen.
Aangezien een gemiddeld Nederlands huishouden ongeveer 3000 kWh per jaar verbruikt, scheelt dat bijna 600 kWh per jaar. In geld uitgedrukt zo’n 120 euro. Best de moeite waard, toch?
Deze vraag kon je vinden in KIJK 12/2018.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.
[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]
Tekst: Jo Hermans
Beeld: iStock/Getty Images
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!