Er wordt flink gemopperd op de nieuwe wetgeving over alcoholverkoop, waardoor jongeren onder de achttien geen alcohol meer krijgen. Maar uit onderzoek blijkt nu dat het toch echt levens redt.
In Amerika kun je pas vanaf 21 jaar aan alcohol komen. Dat is al zo sinds 1988, toen de National Minimum Drinking Age Act werd ingevoerd in alle Amerikaanse staten. Sinds 1 januari dit jaar is bij ons de leeftijdgrens voor alcoholverkoop opgeschroefd naar achttien en veel mensen, vooral jongeren, zijn het daar niet mee eens. Terecht? Nee, zo lijkt het. De Amerikanen doen namelijk sinds 2006, toen de discussie daar weer flink oplaaide over de leeftijdsgrens, flink wat onderzoek naar de positieve effecten van de wet. En daaruit concluderen wetenschappers nu dat de leeftijdsgrens levens redt.
Bang om te worden gepakt
Het onderzoek toont aan dat Amerikaanse jongeren daadwerkelijk minder zijn gaan drinken sinds de leeftijdsgrens van 21. Nu nuttigt 36 procent van de jongeren onder de 21 meerdere keren per week vijf of meer glazen alcohol. Voordat de leeftijdsgrens van 21 jaar werd ingevoerd, zat dit op zo’n 43 procent.
Dat is geen enorme daling, maar toch zagen de onderzoekers het verschil terug in het aantal dodelijke verkeersongelukken waarbij alcohol in het spel was. De jongeren die toch drinken terwijl ze geen 21 zijn, durven toch niet zo gauw achter het stuur te kruipen, omdat ze bang zijn te worden gepakt.
Minder onbeschermde seks
Niet alleen zijn er dankzij de wet minder dodelijke verkeersongelukken met alcohol, stelt het onderzoek. Te veel alcohol kan ook leiden tot agressief gedrag, onbeschermde seks en zelfs moord of zelfmoord. Ook hiervan zijn de percentages gedaald sinds de invoering van de leeftijdsgrens van 21 jaar.
Bronnen: Journal of Studies on Alcohol and Drugs, Journal of Studies on Alcohol and Drugs via EurekAlert!
Beeld: David Shankbone/CC BY 3.0