Mannelijke overlevenden van de Holocaust hebben een hogere levensverwachting dan mannen die de Holocaust niet hebben meegemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Leiden en de Universiteit van Haifa.
Ondanks trauma’s door verschrikkelijke omstandigheden tijdens de Tweede Wereldoorlog, blijken overlevenden van de Holocaust langer te leven dan hun leeftijdgenoten. Wetenschappers uit Nederland en Israël vergeleken de levensverwachting van Joden die voor of na de oorlog van Polen naar Israël immigreerden.
Van 55.220 immigranten werd opgetekend of ze voor 1939 of tussen 1945 en 1950 uit Polen waren vertrokken. De laatste groep had een levensverwachting die 6,5 maand langer was dan die van de eerste groep.
Veerkrachtige geest
Het verschil van de totale groep werd eigenlijk veroorzaakt door de groep mannen (14 maanden langer), en dan vooral door mannen die 16 tot 20 jaar waren tijdens de Holocaust (18 maanden langer). Bij de vrouwen werd geen verschil gezien tussen vrouwen die wel en niet in Polen waren tijdens de oorlog.
De onderzoekers hadden dit resultaat niet verwacht. Door bijvoorbeeld honger en gebrek aan medische hulp hadden ze voorspeld dat de overlevenden minder lang zouden leven. Ze concluderen nu echter dat ‘de menselijke geest na trauma sterker en veerkrachtiger is dan ze dachten’.
Bronnen: PLOS ONE, University of Haifa via EurekAlert!
Beeld: USHMM/Belarusian State Archive of Documentary Film and Photography